Fotó: YouTube (képernyőfotó)
Hirdetés

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a dokumentumok aláírása előtt elmondta, a nyugdíjasok helyzetének javítása kiemelten fontos az MSZP-nek.

Közölte, az MSZP a parlamentben már javaslatot tett a minimálnyugdíj emelésére, a kisnyugdíjak felzárkóztatására, valamint arra, hogy térjenek vissza az infláció mellett a bérek emelkedését is figyelembe vevő korábbi nyugdíjszámításra.

Elmondta, az EP-programuk fontos eleme az uniós minimálnyugdíj bevezetése.

Karácsony Mihály, az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület elnöke elmondta, megyei nyugdíjasparlamenteken felmerült problémák közül választották ki a két legfontosabbat, a nyugdíjemelés vegyes indexálását, illetve az érdemi érdekegyeztetés megvalósítását. Emellett támogatják azokat az európai uniós javaslatokat, hogy legyen európai minimálnyugdíj, hogy nagyobb legyen a harmonizáció a tagállamok között nyugdíjügyben, illetve hogy biztosítsák a társadalombiztosítási garanciákkal támogatott tisztességes megélhetést.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője azt mondta, fogadalmat tesz most, hogy a magyar időseket fogja szolgálni az EP-ben. Fogadalmat tesz, hogy a következő öt évben egy európai uniós tag Magyarországért, de egy megváltozó EU-ért fog küzdeni – hangoztatta, hozzátéve: ezért akarják megvalósítani a szociális Európát.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke kitért arra, hogy Orbán Viktor kormánya meglopja a nyugdíjasokat a nyugdíjemeléssel. Már tavaly lehetett tudni, hogy magasabb lesz idén az infláció a tervezettnél, ezért kilenc hónapon keresztül visszatartják a nyugdíjasok pénzét, amit „nagy kegyesen” ősszel odaadnak nekik – mondta.

Az Ujhelyi István és Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője által szignált generációs szerződésben szerepel, hogy legyen 240 ezer forint az uniós minimálbér, 95 ezer forint az uniós minimálnyugdíj, legyen európai színvonalú az egészségügyi ellátás, a nyugdíjemelést vegyes indexálással számítsák ki és legyen állandó és érdemi érdekegyeztetés.