Fotó: MTI, archív, illusztráció
Hirdetés

Dorosz Dávid (Párbeszéd), Budapest klímavédelmi és fejlesztési főpolgármester-helyettese hangsúlyozta: pártjuk országgyűlési frakciója és a főváros közös munkát indított el a levegőszennyezettség elleni érdemi fellépésért, és kezdeményezik tárcaközi bizottság összehívását is.

Emlékeztetett: a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén döntöttek arról, hogy az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) által a szálló por kisebb szemcseméretű, veszélyesebb részére (PM2,5) megállapított határérték meghaladása esetén is tájékoztatást ad a fővárosi önkormányzat.

Dorosz Dávid a levegőszennyezettséget a „legnagyobb gyilkosnak” nevezte, hozzátéve, évente több mint háromezer ember halálát okozza Budapesten. Azt mondta: határozati javaslatuk teszt arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök valóban zöld, vagy csak „zöldre sminkelte magát”. Ha a budapestiek élete és egészsége fontos a Fidesznek és Orbán Viktornak, itt az alkalom, hogy támogassanak egy „valóban zöld” javaslatot – mondta.

Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője szerint országosan évente tíz-tizenötezer ember haláláért felelős a légszennyezettség. Az ebből fakadó betegségek, illetve halálozások két és fél millió kiesett munkanapot jelentenek, illetve az egészségügynek évente negyvenmilliárd dollárnyi kárt okoz a légszennyezettség – emelte ki.

Azt mondta: a PM2.5-ös szállóporrészecskék leginkább dízel kipufogógázok és rossz minőségű tüzelőanyagok használatából kerülnek a levegőbe, ezért határozati javaslatukban azt kérik, hogy a PM2.5-ös szállópor-határértékre – a WHO által meghatározott 25 mikrogramm köbméterenkénti szálló por mértékben – is bővítsék a szmogriadó elrendelését.

Kérdésre válaszolva Dorosz Dávid azt mondta: a tervezett ötös metró a kormány projektje, amelyet a főváros alapvetően támogat. Azonban ahhoz, hogy el tudják dönteni, milyen mértékben támogatják, meg kell nézni azt is, hogy milyen más projektek indulnak 2021-27 között.

A Hír TV-nek a budapesti változtatási tilalmat érintő kérdésére a Párbeszéd politikusai nem válaszoltak, arra hivatkozva, hogy a Dorosz Dávid által „nácisimogatónak” nevezett csatorna még mindig nem kért elnézést azért, ahogyan beszámolt a Becsület napja elnevezésű rendezvényről.