Hirdetés

A tárcavezető az algériai kollégájával, Ahmed Attaffal közösen tartott sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy két szabadságszerető, szuverén politikát folytató országról van szó, amelyek élesen elutasítják a külső beavatkozási kísérleteket.

„Ráadásul értjük egymást abból a szempontból is, hogy két, biztonsági kihívásokkal eléggé erőteljesen megvert térséget képviselünk” – mondta.

Ennek kapcsán kiemelte, hogy az Európai Unió minden idők egyik legsúlyosabb gazdasági és biztonsági kihívásaival néz szembe, és utóbbi korántsem független az afrikai folyamatoktól, ugyanis a szomszédos kontinensen a terrorveszély láthatóan egyre nagyobb.

„Három év alatt nyolc puccsot hajtottak végre egykori francia gyarmatokon, s mindezek a destabilizáló tényezők újabb és újabb migrációs nyomáshoz vezetnek az európai kontinensen” – mutatott rá.

Korábban írtuk

Majd hangsúlyozta, hogy Magyarország egyszerre két irányból néz szembe biztonsági fenyegetésekkel: keletről az ukrajnai háború, délről az illegális bevándorlók áradata miatt.

„Ezért fontos számunkra Magyarország és Algéria együttműködése, mert mindkét kérdés tekintetében egy oldalon állunk és hasonló álláspontot képviselünk” – jelentette ki.

Szijjártó Péter leszögezte, hogy a lehető leggyorsabban meg kell állítani az Európába irányuló migrációt, elejét kell venni az újabb fegyveres konfliktusok kitörésének Afrikában, illetve segíteni kell ezen térség országait a stabilitásuk fenntartásában, a gazdaságuk fejlesztésében.

„Magyarul a migrációt kiváltó okokat kell kezelni és megszüntetni, nem arra kell biztatni az embereket, hogy jöjjenek Európába és nem az embercsempész-hálózatok üzleti modelljét kell támogatni, hanem segíteni kell Afrikát a stabilitás és a béke elérésében, a migrációs okok megszüntetésében” – közölte.

„Főleg igaz ez a Száhel-övezetre (.) Ha nem sikerül helyreállítani itt a stabilitást, akkor Európának újabb migrációs hullámokkal kell szembesülnie, és Európa a jelen helyzetben két egyidejű biztonsági kihívást nem fog tudni kezelni” – figyelmeztetett.

A miniszter ezután kitért az ukrajnai helyzetre is, és aláhúzta, hogy Algéria és Magyarország is a globális békepárti többséghez tartozik, mivel egyedül a diplomáciai rendezéssel óvható meg az emberek élete.

„És a béke megteremtésének feltételei ma jobbak, mint holnap lesznek. Tegnap jobbak voltak, mint ma, de ma még egészen biztosan jobbak, mint holnap lesznek, mert holnapra még több halott lesz, és még több rombolás lesz” – mutatott rá.

Valamint különös aggodalmát fejezte ki a „veszélyes és tömeges egészségkárosodást okozó fegyverek esetleges Ukrajnába szállításáról” szóló jelentések miatt, és arra kérte a nemzetközi közösséget, hogy tartózkodjanak az olyan lépésektől, amelyek nyomán a régióban nőne az ilyen típusú fegyverek száma.

„Örülünk annak, hogy Algéria is a párbeszéd mellett kötelezte el magát, és bízunk abban, hogy Algéria, mint az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagja, az elkövetkező két esztendőben majd sokat tud hozzátenni ahhoz, hogy a háború békés úton, a diplomácia eszközeivel végre rendeződjön” – mondta.

Végül pedig érintette azt is, hogy évente száz algériai diák tanulhat ösztöndíjjal Magyarországon, és az érdeklődést jól mutatja, hogy idén csaknem kilencszázan jelentkeztek ezekre a helyekre.

Szijjártó Péter újságírói kérdésekre válaszolva azt közölte, hogy az algériai földgázvásárlás előfeltétele a hazánkat Szlovéniával összekötő interkonnektor megépítése lenne, erről nemrég véglegesítették is a megállapodást, amelyet októberben írhatnak majd alá.

Ha ez meglesz, akkor lehet tárgyalni a további feltételekről, például az árról, így a felek abban maradtak most, hogy információcsere indul az ügyben az érintett vállalatok között annak felderítésére, hogy van-e mód kereskedelmi kapcsolatba lépni egymással.

Ezt követően hangsúlyozta: „mindenki számára ismert, senki által komolyan nem vitatható tény, hogy a tavalyi magyarországi országgyűlési választásokba Amerikából beavatkoztak”.

Úgy fogalmazott, hogy a cél az volt, hogy az ellenzék nyerjen, és ezzel olyan helyzet álljon elő, amelyben hazánk is a „háborúpártiak” oldalára áll és fegyverszállításba kell.

„A választópolgárok azonban világossá tették, hogy a magyarországi választásokba történő befektetés a legrosszabb befektetések egyike, ugyanis a pénzt belepumpálták a magyar ellenzékbe, amely pedig csúnyán leszerepelt, hála Istennek” – emelte ki.

Illetve arra figyelmeztetett, hogy ez a beavatkozás továbbra sem szűnt meg, miután a hazai médiumok egy jelentős része külföldi, közöttük amerikai forrásokból közvetít „propagandát” a kormány békepárti politikájával szemben.