Elkötelezetten polgári, konzervatív televízió vagyunk, amelyhez értékazonossági alapon kötődni lehet, és ahol mindenki, aki hasonlóan gondolkodik, megtalálja a hozzá közel álló tartalmat. Célunk a saját tábor erősítése, bővítése, az információk hátterének elemzése – mondta a Demokratának Farkas Boglárka, az Echo TV vezérigazgatója.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

– Az elmúlt egy-másfél évben jó néhány változás volt a csatornán, új műsorok indultak, új vagy korábban más adókról ismert arcok kaptak szerepet, immár óránként vannak hírek is. A december negyedikei, legújabb ütemet ön szerint mennyire érzik majd látványosnak a nézők?

– Szó szerint látványos megújulást hozott december negyedike. A televízió életében ez egy történelmi pillanat, nagy lemaradást hoztunk be, hiszen 4:3-as kép­arányról átálltunk 16:9-re. Megújultak a díszleteink és a csatorna teljes arculata is. Ami a színfalak mögött zajlik, és legalább ennyire fontos, hogy az Echo Televízió egy teljesen korszerű, vadonatúj technológiával felszerelt csatorna lett, ahol a műszaki tartalom tökéletesen szolgálni tudja azt a szellemi műhelyt, amelyet az elmúlt egy évben sikerült létrehozni. A csapatépítés lassan lezárul, a régi Echo TV munkatársai mellé a magyar médiapiac szinte minden szegmenséből érkeztek munkatársak. A társaság nagy része, a korábban napvilágot látott hírekkel ellentétben, magától jelentkezett, szívesen jött hozzánk dolgozni. Sikerült egy olyan csapatot összegyűjteni, akik jó szakemberek, lelkesek, értik a dolgukat, és elkötelezettek a céljaink mellett. Igazi kegyelmi állapot ez, köszönhetően a televízió tulajdonosainak, akik támogatták azt is, hogy mindenki olyan műsor készítésében kapjon szerepet, amely régi vágya, álma volt. A tapasztalatainkból azt látjuk, hogy mindenki jókedvűen végzi a dolgát, és ez a képernyőn megjelenő tartalomban is visszatükröződik.


– Melyek lesznek a legfontosabb új műsorok?

– A fokozatos tartalmi megújítás már több hónapja zajlik, de december negyedikén is indultak új műsorok. A műsorrács tekintetében egy érdekes szerkezetet alakítottunk ki. A fő profil természetesen változatlanul a politika, hír, hírháttér. De hangsúlyosan jelen vannak a közéleti, kulturális és sportműsorok is. A cél egy szerethető televízió létrehozása volt, amelyben a jobboldali értékrendet valló néző minden friss eseményről időben értesül, megfelelő elemzést kap a hírek hátteréről, és ráadásul olyan tartalmat is talál, amely a szó nemes értelmében szórakoztatja.


– Új műsorvezetők is csatlakoztak az Echóhoz?

– Természetesen igen, Tóth Kriszta nemrég érkezett meg, de az elmúlt egy évben is sokan jöttek. Büszkék vagyunk a képernyős munkatársainkra. Minden lehetőség biztosított számukra a megfelelő munkához, önmaguk továbbképzéséhez és a nézők szolgálatához. Pontosan a képernyős múltam miatt, nagyon szeretném hangsúlyozni, hogy a műsorok színvonala nem csak a műsorvezetőink szakmai felkészültségén múlik. Legalább ennyire fontos munkát végeznek a képernyőn nem látható munkatársak is. Érdekességként jegyzem meg, hogy az Echo Televízió a vállalati menedzsment szintjén is különleges. A közép- és felsővezetőink körében a nők és férfiak aránya ötven-ötven százalék. Ez valószínűleg ritka példa Magyarországon.


– Közel egy éve ismert, hogy a Nap TV korábbi épületébe költöznek. A Nap-kelte még a 2000-es évek közepén is a kilencvenes éveket idézte megjelenésében, címét hallva az ember szinte látja lelki szemei előtt, mondjuk, Forró Tamást, ahogy Havas Henrik mellett ül a Kinn, padon műsorblokkban. Ehhez képest elsőre furcsán hangzik, hogy az Echo TV számára az Angol utcai stúdió jelenti a megújulást…

– Igen, ez furcsa fintora a sorsnak, azt is szoktuk mondani házon belül, hogy ez lesz a média-rendszerváltás befejezése. Az épület egyébként csak a falaiban maradt azonos, a hely szellemét pedig szerencsére már mi magunk építjük fel, és abban mindenki biztos lehet, hogy merőben más az elképzelésünk a műsorkészítésről, mint annak idején Forró Tamásnak vagy Havas Henriknek volt.


– Ha egy médium vállalja a jobboldaliságát, a másik oldalról rögtön megkapja: „elfogult”, „propagandista”. Zavarják önöket ezek a jelzők? Mondjuk, nehéz úgy kiegyensúlyozott tévét csinálni, hogy az MSZP például bojkottálja a jobboldali sajtót…

– Mi vállaltan a jobboldali értékrend szerint élő nézőket célozzuk meg, és ezt büszkén valljuk. Elkötelezetten polgári, konzervatív televízió vagyunk, amelyhez értékazonossági alapon kötődni lehet, és ahol mindenki, aki hasonlóan gondolkodik, megtalálja a hozzá közel álló tartalmat. Célunk a saját tábor erősítése, bővítése, az információk hátterének elemzése. Nem zárkózunk el attól, hogy megszólaltassuk a minket bojkottáló politikusokat, amennyiben hajlandóak lesznek nyilatkozni, de a háttérelemzéseinkben természetesen egy határozott jobboldali álláspontot képviselünk továbbra is.


– Hogyan változott a médiapiac, illetve a csatorna elmúlt bő kétéves átalakulása során az Echo TV nézettsége?

– Nézettségünk az elmúlt egy évben gyakorlatilag folyamatosan emelkedik, és ez nagyon biztató. A Hír Televízió politikai fordulásával keletkezett a magyar médiapiacon egy olyan rés, amelyet mi egyértelműen megcéloztunk, és ez a dolgok jelen állása szerint egyáltalán nem elérhetetlen cél. Nagy lemaradásból indultunk, sok mindent kell pótolnunk, hiszen a televízió képi világának elavultsága miatt sok néző elpártolt tőlünk az elmúlt években. Sokat várunk a mostani megújulástól e tekintetben is.


– Egyre többen tájékozódnak az internetről: a megújulás csak magát a tévét, a műsorokat érinti, vagy a honlapot is?

– Az online felületünk is teljesen megújult. Korszerű és naprakész honlapunk van, a közösségi médiában is hangsúlyosabban leszünk jelen. Ez a mai médiafogyasztói szokásokat nézve elengedhetetlenül szükséges. Interaktívabbak leszünk minden felületen, be akarjuk vonni a nézőinket a közös gondolkodásba, tábort építünk, amely nem egyszerűen csak tájékozódik az Echo Televízióból, hanem aktívan részt vesz a csatorna és a köré épülő közösség életében is.


– Több mint egy évtizedet töltött a Duna TV-nél, majd a Hír TV-nél is kép­ernyősként, tavaly tavasz óta viszont átkerült a másik oldalra. Nem hiányzik a műsorkészítés?

– A műsorkészítés most is része az életemnek, hiszen vezérigazgatóként minden műsor születésénél ott vagyok. Ha a képernyős munkára gondolnak, bevallom, nem hiányzik. Huszonöt év az életemből a képernyőn telt, nincs olyan műfaj a szakmán belül, amelyben ne kaptam volna lehetőséget. Szép szolgálat volt, tartalmas és hasznos évek voltak, de az utolsó időszakban már nem éreztem azt a tüzet, amely a képernyőn való hitelességhez és a profizmushoz elengedhetetlen. Elsősorban ezért hagytam abba. Másodsorban pedig azért, mert így éreztem tisztességesnek a nézőkkel szemben is.


– „Jellemzően érzelemvezérelt nő vagyok” – mondta tíz évvel ezelőtt a saját életében hozott döntések kapcsán a Demokrata portréinterjújában. A vezérigazgatói beosztás viszont inkább racionális lépéseket kíván. Mennyit kellett magán alakítania az elmúlt másfél évben?

– Az élet folyamatos tanulás, senki nem születik vezérigazgatónak. Az előző kérdésben említett „másik oldal” kifejezést nem szeretem, szerintem mi mindannyian egy oldalon állunk, közös érdekünk egy jó televízió létrehozása. Azzal sem feltétlenül értek egyet, hogy a vezérigazgatói beosztás csakis racionális lépéseket kíván. Nagy szerencseként élem meg, hogy sok-sok évet eltölthettem ebben a szakmában, és ismerem a munkatársak hétköznapjait, problémáit. Merem remélni, hogy ők is érzik bennem az empátiát és azt, hogy a döntéseimben ez is szerepet játszik. Tisztában vagyok vele, hogy bizonyos esetekben határozott és racionális fellépés szükséges. Ugyanakkor szívből és észből vagyunk összegyúrva, ezért meggyőződésem, hogy bármilyen pozícióban is dolgozzon az ember, a legfontosabb, hogy megtartsa a szakmai alázatot és megmaradjon embernek. A helyes arányok megtalálásában engem az érzelmeim segítenek.

Bándy Péter

Fotók: Vermes Tibor/Demokrata

A külső megújul, az értékrend marad

Új műsorokkal, frissebb műsorszerkezettel, ultramodern látványvilággal és még markánsabb hangvétellel várja a nézőket december negyedike óta az Echo TV.

A megújulás részleteiről tartott sajtótájékoztatón Mészárosné Kelemen Beatrix, az igazgatótanács elnöke arról beszélt: amikor megvették az Echo Televíziót, az volt a céljuk, hogy legyen egy olyan csatorna a médiapalettán, amely a valódi polgári értékrendet képviseli. Az elmúlt egy évben sokat dolgoztak azon, hogy a magas színvonalú szakmai munkához méltó körülményeket tudjanak teremteni.

Szikszai Péter vezérigazgató-helyettes azt mondta, büszkén vállalják, hogy az Echo jobboldali, konzervatív, nemzeti csatorna.

– Ugyanolyan objektívek vagyunk, mint az RTL Klub, ugyanolyan tárgyilagosak, mint az ATV, ugyanolyan pártatlanok, mint a Hír TV, ugyanolyan semlegesek, mint egy Soros-NGO – tette hozzá mosolyogva a vezérigazgató-helyettes. Mint Szikszai Péter fogalmazott, a nézettség ugyan fontos, de legalább ilyen lényeges, hogy beszéljenek a televízióról, vagyis hogy az Echo TV hivatkozási pont legyen, megkerülhetetlen hírforrás.

Ami az új műsorokat illeti: vasárnap esténként lesz látható a Bayer show – Bayer Zsolt ezenkívül természetesen továbbra is vezeti a Sajtóklubot és a Háttér-képet, a Mélymagyar ugyanakkor megszűnik. Földi-Kovács Andrea lesz a Terc műsorvezetője, Velkovics Vilmos a Keménymagé, a Plusz mínusz című vitaműsor arca Tóth Kriszta lesz, a Tudakozó című, egyebek mellett kulturális és fogyasztóvédelmi témákat is feldolgozó délutáni műsorban pedig Rácz Zsuzsanna, Klausmann Viktor, Turda Adrienn és Dénes Tamás lesz látható. A Tegnapi történelem a közelmúlt politikai eseményeit dolgozza majd fel, a Heti terror című külpolitikai műsort pedig Déri Stefi vezeti, és állandó szakértő lesz Nógrádi György és Földi László. A Jobboldali Budapestben a főváros konzervatív oldalát mutatják majd be.

Az Echo TV továbbra is alapvetően beszélgetős, úgynevezett talk-tévé lesz, de kilép a „filmezett rádióműsor” műfajából. A díszleteken és az arculaton két világszínvonalú magyar cég dolgozott.

(bp)