A Drogkutató Intézet munkatársai a következő hónapokban egy olyan XXI. századi, modern prevenciós programot dolgoznak ki az MCC diákjai számára is, amely a múltban bevált eszközöket a leginnovatívabb technikákkal ötvözi. Az Intézet célja, hogy a magyar diákok számára elérhetővé és könnyen befogadhatóvá tegye tudástárát, melynek birtokában maguk is felismerik a drogok világában leselkedő veszélyeket. Ezzel összefüggésben a Drogkutató Intézet – Molnár István Jenő stratégiai igazgató szakmai vezetésével – kurzust indít az MCC Egyetemi Programjában.

Hirdetés

Erre azért van szükség, mert napjaink egyik általános társadalmi problémakörét jelentik mindennapi függőségeink, amelyek közül kiemelt helyet foglalnak el a kábítószerekkel kapcsolatos abúzusok. A kémiai addikcióként értékelendő kábítószer-fogyasztás kialakulásának számtalan oka van, magyarázata multidiszciplináris jellegű, válaszokat találhatunk a szociológia, a kriminológia, de leginkább a pszichológia területén. A fogyasztás hátterében ugyanis sok esetben családi traumák, szexuális és egyéb érzelmi abúzusok, elhanyagolás, pszichés problémák állnak – olvasható az MCC közleményében.

„A kurzus célja, hogy a hallgatók megismerkedjenek azokkal az elméletekkel, amelyek a drogfogyasztás hátterében lévő okokat magyarázzák, kitérve a lehetséges prevenciós intervenciók alkalmazási területeire” – mondta Molnár István Jenő.

Az MCC és a Drogkutató Intézet a képzések mellett tudományos területen is szorosabb együttműködést tervez. Ennek gyümölcse lehet majd több idegen nyelvű tudományos könyv magyar nyelven elérhetővé tétele, kiadása, valamint több nemzetközi és hazai konferencia közös megszervezése is. „Az MCC nyitott bármilyen olyan szakmai együttműködésre, amely a tehetséggondozás misszióját segíti. Ilyen a függőségekkel kapcsolatos információk átadása a felnövekő generációk számára, valamint az ezzel kapcsolatos tudományos tevékenység elősegítése is” – tette hozzá Szalai Zoltán, az immáron 27 éve működő tehetséggondozó főigazgatója.  

Korábban írtuk