Fotó: Magyarország Ügyészsége
Hirdetés

Június 26-án a szerb legfőbb ügyészt Dr. Polt Péter hivatalában fogadta. Másnap a szerb legfőbb ügyész szakmai megbeszélésen vett részt dr. Ibolya Tibor legfőbb ügyész helyettessel és a határ menti bűncselekményekkel érintett ügyészségek képviselőivel.

Dr. Polt Péter legfőbb ügyész meghívására két napos látogatást tett hazánkban Zagorka Dolovac szerb legfőbb ügyész. A két legfőbb ügyész közötti, június 26-ai megbeszélés célja a bűnügyi együttműködés erősítése volt. A találkozón a felek a két szervezet között 2008. február 5-én létrejött Együttműködési Megállapodást Kiegészítő Jegyzőkönyvvel látták el.

A Kiegészítő Jegyzőkönyv a határon átnyúló bűnözés elleni küzdelem kiemelt területein – embercsempészés és egyéb kapcsolódó bűncselekmények – a fokozott igazságügyi együttműködést, és annak lehetséges módjait rendezi.

A megállapodás szerint a felek közvetlen összekötőket jelölnek ki több ügyészségen, biztosítva ezzel az azonnali információcserét. Kétoldalú konzultációkkal elősegítik a jogsegélyek teljesítését. Közös nyomozócsoportok alakítására és koordináló testület létrehozására is lehetőség nyílik a Jegyzőkönyv alapján.

Zagorka Dolovac szerb legfőbb ügyész június 27-én határmenti találkozó keretében dr. Ibolya Tibor legfőbb ügyész helyettessel, valamint a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség főügyészével, dr. Gyugyi Csillával és a Csongrád-Csanád Vármegyei Főügyészség főügyészével, dr. Kopasz Zsolttal folytatott megbeszélést Szegeden.

A szakmai találkozón a két ország ügyészségeit érintő aktuális kérdéseket vitatták meg, elsődlegesen az embercsempészés és az ahhoz kapcsolódó bűncselekmények jellemzőit, valamint az észlelhető tendenciákat. A megbeszélés kitért az ezen bűncselekmények visszaszorításának lehetséges módszereire, valamint a széles körű tapasztalatcsere fontosságára.

Korábban írtuk