Csekély MSZP-előny és fideszes mozgósítás Szabolcsban

Alig két százalék az előnye a szocialista jelöltnek, Gazda Lászlónak a szabolcsi 5. választókerületben Papcsák Ferenc, a Fidesz jelöltje előtt. A fideszes politikus bizakodó, hiszen négy évvel ezelőtt több mint tíz százalékkal győzte le MSZP-s ellenfelét. A kis pártok nem szólnak bele a versengésbe, a harmadik helyen végzett SZDSZ már visszaléptette jelöltjét, az MDF nem érte el a négy százalékot sem, a MIÉP pedig jelöltet sem tudott állítani.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei 5. számú választókerületben az első forduló után 644 szavazat a különbség a két jelölt között.

– Bizakodó vagyok – mondja Papcsák Ferenc. – Négy éve is hasonlóan szoros eredmény született az első fordulóban. – A politikus szerint a szocialistáknak csalódást okoztak a szabolcsi eredmények, mert az MSZP azt várta, hogy már az első fordulóban öt képviselője a pártnak bejut az Országgyűlésbe, köztük Gazda László is. Végül három szocialista politikus érte el az első fordulóban az 50 százalék plusz egy szavazatot.

A harmadik legjobb eredményt az SZDSZ jelöltje, Kiss Gyula érte el, 3,54 százalékkal, aki a demecseri időközi polgármester-választáson MSZP- támogatással indult. Az akkori választást nagy botrány követte, mivel bíróság mondta ki, hogy a szocialisták és a szabad demokraták a kampány és a választás napján is törvénytelen eszközökhöz nyúltak, és az eredményt a bíróság meg is semmisítette. A negyedik helyen az MDF-Összefogás Megyénkért jelöltje, Farkas Bertalan végzett, akit az első magyar űrhajósként ünnepeltek 1980-ban.

Az első forduló után több szabálytalanságot is jelentettek a Területi Választási Bizottságnak a Fidesz politikusai. Papcsák Ferenc többek között egy olyan videofelvételt mutatott be bizonyítékként, amelyen arról számol be egy helyi választópolgár, hogy egy a választókerülethez tartozó településen, Kótajban, lisztet, cukrot, kukoricát és pénzt adott a választóknak az MSZP egyik aktivistája, Tóth Ferenc helyi vállalkozó. A férfi kerékpárjára támaszkodva azt is beismeri, hogy saját maga is kapott ezekből az ajándékokból. A lisztosztásról Jakab István, a Magosz elnöke elmondta, hogy ezek az ajándékok abból az intervenciós készletből valók, amelynek néhány százaléka segélyezésre használható fel.

A választás napján több kampánycsendsértést is jelentett a Fidesz. Többek között egy központi számról érkezett több szavazópolgár mobiltelefonjára a már ismert sms: „Szoros a verseny, a Te szavazatodon múlik a második Gyurcsány-kormány. Szavazz az MSZP-re! Küldd tovább!”. De többen kaptak az SZDSZ választására buzdító üzenetet is, a következő szöveggel: „Kossuth Lajos azt üzente, listán szavazz az SZDSZ-re. Ma még egyszer azt üzeni, mindnyájunknak el kell menni, hogy éljen a magyar szabadság”.

Gazda László szerint felháborítóak a fideszes politikus által megfogalmazott vádak, és úgy véli, amíg a jobboldal jelöltje ilyen rágalmakkal van elfoglalva, addig ő továbbra is azért dolgozik, hogy a megye jobb helyzetbe kerüljön és több támogatáshoz juthasson a fejlődés érdekében. A parlamenti jegyzőkönyvek tanúsága szerint egyébként az elmúlt négy évben az MSZP megyei listáján a parlamentbe jutó Gazda László öt önálló indítványt nyújtott be az Országgyűlés elé, ezzel szemben az ellenzéki sorokban ülő Papcsák Ferenc 1047-et.

– Több száz millió forint támogatás érkezett a megyébe a szocialisták propagandája szerint, ebből a rengeteg pénzből azonban gyakorlatilag semmi nem jutott el az emberekhez. Jutott belőle azonban a nyíregyházi Elefántház építésére és luxus konditerem kiépítésére a megyeháza pincéjébe – mondja Papcsák Ferenc. – Pedig a kormány dokumentumai szerint is Baktalórántháza kistérsége az egész Európai Unió tíz legszegényebb térsége közé tartozik.

– Az MSZP képviselőjelöltjei a megyében jól állnak ahhoz, hogy a második fordulóban jól és eredményesen szerepeljenek – jelentette ki diadalmasan Veres János pénzügyminiszter, az MSZP megyei elnöke. – Így minden esélyünk megvan a folytatásra, arra, hogy megalakuljon a második Gyurcsány-kormány és a megyéből ismét több tagja legyen a kormánynak.

Az MSZP már meg is kezdte mozgósító kampányát a választókerületben. Április 13-án Hiller István pártelnök járt a megyében kampánykörúton, amelynek első állomása Baktalórántháza volt, de a hírek szerint hamarosan érkezik Gyurcsány Ferenc is. Az MSZP politikusa többek között arról beszélt a pártrendezvényen, hogy „nem szabad hátradőlni, nem szabad úgy járni, mint négy évvel ezelőtt, amikor a Fidesz lényegesen jobban szerepelt a második fordulóban”.

– Megvannak a mozgósítási tartalékaink – bizakodik Papcsák Ferenc. – Hiába akarják minduntalan bebizonyítani, hogy Szabolcs egy szocialista beágyazottságú megye, a lakók rá fognak cáfolni erre a régi tévhitre. Szoros verseny lesz, de győzni fogunk, hiszen az MSZP-s jelöltnek semmilyen kötődése nincs a választókerülethez, ő csak pártja kérésére indult Baktalórántházán. Április 19-én Orbán Viktor kampá-nyol majd a baktalórántházi választókerületben a fideszes jelölt mellett.

(knasz)