Fotó: shutterstock.com, illusztráció
Hirdetés

Ahogy autómentes somogyi rali vagy vadon élő zalai biciklicsorda sem létezik, úgy szintén a vicc kategóriájába kellene tartozniuk a Covid-ellenes csodaszereket ígérő hirdetéseknek is. Világraszóló csalók azonban már az elmúlt évszázadok során is szép számmal akadtak, akik az örök egészség és szépség ígéretével hitegették az embereket. A digitalizáció kevésbé üdvös vívmányaként az ilyen jellegű visszaélések napjainkban is reneszánszukat élik. Olyannyira, hogy leleplezésükkel ma már kibernyomozók foglalkoznak, akiknek a világjárvány idején új kihívásokkal is szembesülniük kellett.

Kiváltsággal hitegetnek

Első pillantásra Pfizer-vakcinának tűnő, valójában ismeretlen eredetű oltóanyag az Egyesült Államokból 600 dollár (180 ezer forint) előre fizetéssel, soron kívül. Továbbá a Vuhani Virológiai Intézetből származó „titkos tabletta”, amelyet az online hirdetés szerint kizárólag a jelzett webes felületen lehet megrendelni. Az indoklás szerint ugyanis a kínai fejlesztőnek nem áll szándékában az egész világgal, csakis egy szűk kiváltságos réteggel megismertetni a betegség ellenszerét. Példaként ilyen és ehhez hasonló, időközben már blokkolt webpromóciós oldalakról számolt be lapunk megkeresésére az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Kommunikációs Szolgálata.

A police.hu honlapon olvasható közleményük szerint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Kiberbűnözés Elleni Főosztályának nyomozói az utóbbi hetekben több olyan weboldalt és fórumot is azonosítottak, ahol ismeretlen személyek koronavírus elleni csodaszereket próbáltak meg eladni. A leírások szerint e készítmények szigorú bevizsgáláson estek át, természetes hatóanyagokat tartalmaznak, és eredményesen küzdik le a koronavírus-fertőzést bármely szövődményével együtt. Mindazoknak, akik bedőlnek a kétes eredetű ajánlatoknak, jellemzően mélyen a zsebükbe kell nyúlniuk, hogy megszerezhessék ezen üdvözítőnek ígért termékeket.

Feketekereskedelem a félelmekre

– Mintha előre megjósolta volna Steven Soderbergh rendező a 2010-ben bemutatott Fertőzés című moziban, milyen feketekereskedelmet is érintő kíméletlen harc várható a betegséget megelőző vakcinákért egy esetleges világjárvány idején – mondja Forgács Mariann, a Be Social Digitális Ügynökség ügyvezetője. – A bűnözők mindig ráéreznek a félelmeinkre, gondoljunk csak a rákellenes szerekre vagy éppen a csiganyálas kozmetikai termékekre, amelyek a promóció szerint mindenkit egy csapásra megszépítenek. E szisztéma alapján igyekeznek kihasználni a gyógyulni vágyó, hiszékeny, kiszolgáltatott emberek szorongásait a járványkatasztrófa idején is, ezért tartom nagyon fontosnak a felvilágosító munkát. Bár a szolgáltatók ma már célzottan szűrik az online közösségi platformokon megjelenő, egészségi kockázatot rejtő nemkívánatos tartalmakat, ám a letiltott fiókok helyett a csalók különösebb erőfeszítések nélkül hozhatnak létre újabb hirdetési felületeket. Ezeken az oldalakon sok az olyan hozzáértőnek tűnő poszt, amely személyesen átélt kedvező tapasztalatokról számol be, persze valójában megtévesztésként – hívja fel rá a figyelmet az onlinemarketing- és közösségimédia-szakértő.

Korábban írtuk

Hozzáteszi: ezekben a hirdetésekben gyakran visszaélnek ismert nemzetközi márkanevekkel, a megbízhatóságot igazoló fehér köpenyes szakértők képmásait pedig valamelyik fotóbankból választják ki. Forgács Mariann úgy véli, hogy az áloldalak felkeresésével a már említett veszélyek mellett akár még adathalászat áldozatává is válhatunk.

Garantált átverés

Az ORFK tájékoztatása szerint annak érdekében, hogy a mesés ajánlatokat még hitelesebbé tegyék, a csalók gyakran stúdióbeszélgetéseket imitálnak, és tudományosnak látszó tanulmányokra is hivatkoznak. Egy kis házi nyomozás után azonban hamar kiderül, hogy a bemutatott szakemberek nem léteznek, és az általuk prezentált tudományos munkát sem végezte el soha senki. Ha az ismeretlen hátterű terjesztők végül küldenek is valamilyen terméket a megrendelőnek, annak forrásáról és a benne lévő hatóanyagok összetételéről semmilyen ellenőrizhető adat nincs feltüntetve.

A kibernyomozók a közelmúltban ilyen típusú bűncselekmények felderítése során távolíttatták el a tárhelyszolgáltatókkal például a blogslive.site weboldalt, illetve a koronagyogyszer.hu vagy a covidorvossag.hu felületeket, ahol korábban Covid-ellenes álgyógyszereket árusítottak.

– A XXI. század digitalizáció uralta világában internet-felhasználóként tisztában kellene lennünk azzal az alapszabállyal, hogy gyógyszert csak hiteles, ellenőrizhető weboldalon szabad vásárolni – hangsúlyozza dr. Baranovszky György, a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségének (FEOSZ) ügyvezető elnöke.

– Bár a FEOSZ-nál eddig még nem találkoztunk hamis Covid-ellenes készítmények beszerzésével kapcsolatos panasszal, meg vagyok róla győződve, hogy a világméretűvé duzzadt gyógyszer-kereskedelmet érintő online átverések számát a pandémia csak tovább növelte. A jelenség már gyökeret vert hazánkban is, de amit napjainkban tapasztalunk, még mindig csak a jéghegy csúcsa. Általánosságban elmondható, hogy ha a termék már eljutott a vásárlóhoz, vagyis a megrendelést teljesítették, a fogyasztóvédelem semmit sem tehet. A professzionálisan működő bűnszervezetek felderítése a rendőrség hatáskörébe tartozik. Ugyanakkor ha a szóban forgó „orvosság” végül mégsem érkezik meg, hibás teljesítésről beszélünk. Ilyenkor a fogyasztónak lehetősége van ugyan jogorvoslatra, az azonban erősen kérdéses, sikerül-e azonosítani és felelősségre vonni a jellemzően nem Magyarországon, hanem távoli óceáni szigeteken bejegyzett, jogszabályba ütköző kereskedelmi tevékenységet folytató cégeket.

Az ügyvezető elnök szerint egészségünk és pénzünk biztonsága érdekében is jobb, ha elkerüljük a garantált átverés lehetőségét.