A TÁRKI választáskutatási programja keretében, a felnőtt lakosság körében végzett októberi vizsgálat adatai azt mutatják, hogy tovább csökkent a pártválasztási hajlandóság, valamint, hogy a Fideszen kívül minden párt szimpatizánsainak szavazási hajlandósága is csökkent.

A reprezentatív felmérés szerint a Fidesz továbbra is vezet az MSZP-vel szemben. Októberben tovább nőtt a bizonytalanok tábora, azoké, akik nem tudják vagy nem akarják megmondani a pártszimpátiájukat – olvasható a Tárki weboldalán. Emellett a Fidesz támogatottsága a biztos szavazók körében rendkívül magas: októberben három olyan emberből, aki elmenne szavazni, kettő rájuk szavazna. A pártválasztók körében a Fidesz 34 százalékponttal (júliusban 19, szeptemberben 31 százalékpont), míg a biztos szavazó pártválasztók körében 41 százalékponttal vezet az MSZP előtt (júliusban 25, szeptemberben 39 százalékpont volt).

Ami a két nagy pártot illeti, az MSZP-re októberben az összes választó 15 százaléka szavazna (ami tulajdonképpen megegyezik a szeptemberi 16 százalékos támogatottsággal), míg a Fideszre e hónapban 33 százalékuk voksolna. A biztos szavazó pártválasztókon belül a Fidesz támogatottsága a szeptemberi 64 százalék után októberben 66 százalékon áll, míg a szocialista párté ebben a hónapban 25 százalék (júliusban 31, szeptemberben 25 százalék volt).

A felmérés szerint a két nagy párton kívül semelyik párt sem éri el a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt, ha „most vasárnap lennének a választások”. A biztos szavazó pártválasztókon belül az SZDSZ 1 százalékos (júliusban és szeptemberben 2-2 százalék volt ez az arány), míg az MDF 4 százalékos táborral rendelkezik felmérés szerint (júliusban még 7 százalékot mért a TÁRKI). Egy „most vasárnapi választáson” a szavazásra jogosultak 53 százaléka venne részt biztosan.

Az adatfelvétel 2007. október 4. és 18. között zajlott. Az egész népességre vonatkozó becsült arányok statisztikai hibája 95 százalékos megbízhatósággal nem több, mint 3,1 százalék.

Horn: Az SZDSZ kormányozna egy Orbán nélküli Fidesszel

Az felnőtt lakosság körében a legfrissebb mérések szerint egy százalékos népszerűségnek örvendő SZDSZ a Fidesszel is hajlandó lenne koalícióra lépni, ha az ellenzéki pártot nem Orbán Viktor vezeti. Erről Horn Gábor beszélt a stop.hu-nak adott interjújában.

A liberális párt ügyvivője az internetes újságnak adott interjúban ezt az SZDSZ lehetséges szavazóinak összetételével magyarázta. Horn Gábor – a közvélemény-kutatások ellenére – meg van győzödve arról, hogy a liberális szavazók köre 13%-ra tehető, pártja biztos szavazóbázisa pedig továbbra is 5-6%.

A politikus az SZDSZ saját méréseire hivatkozva azt mondta, szavazóik kisebb része az MSZP-nél, nagyobb része pedig a Fidesznél van. Az utóbbi évek liberális politikája viszont beleszorította az SZDSZ-t abba a szerepbe, hogy csak az MSZP-vel tud szövetségre lépni, tette hozzá Horn Gábor.

(hírTV)