Fotó: MTI/HM Zrínyi Nonprofit Kft./honvedelem.hu/Szakál Szebáld
Hirdetés

A tájékoztatás szerint az MH II. Rákóczi Ferenc 14. Műszaki Ezred katonái által koordinált vízi átkelést Gion Gábor, a Honvédelmi Minisztérium védelmi stratégiáért és humánpolitikáért felelős államtitkára, valamint Kajári Ferenc altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökének helyettese is megtekintette.

A részleteket ismertetve a honlapon azt írták, hogy a NATO Előretolt Szárazföldi Többnemzeti Harccsoport november 13-án az ország nyugati feléből áttelepült keletre, ennek keretében hajtottak végre vízi átkelést a Tiszán létesített ideiglenes pontonhídon. A katonáknak több szimulált támadással kellett megküzdeniük, de valamennyi alegység biztonságosan átért a túlpartra – tették hozzá.

Kiemelték, hogy az átkelés során a legfontosabb elem a különböző egységek közti hatékony és folyamatos kommunikáció biztosítása volt. A Tiszán átvezető hadihíd elemeinek összekapcsolását például a műszaki katonák az MH Ludovika Zászlóalj végzős tisztjelöltjeivel együtt végezték; a tiszaroffi tábor biztosításáért és őrzéséért pedig az úgynevezett Acélkocka képzésben részt vevő altisztjelöltek feleltek.

Mint írták, a gyakorlat az aktív és tartalékos katonák számára is jó tapasztalatszerzési lehetőséget jelent, ugyanakkor hozzájárul a tiszt- és altisztjelöltek oktatásához is, hiszen ők először szembesülnek az „éles” bevetés gyakorlati problémáival, amiről eddig csak elméletben tanultak az egyetemen falai között.

Korábban írtuk