Hirdetés

Müller Cecília elmondta: a koronavírusos betegeket ellátó „első vonalbeli intézmények” mellett már néhány második vonalbeli intézmény, egyetemi klinika is belépett az ellátásba, és további intézményeket is kijelöltek Budapesten és vidéken is.

Közölte: folyamatosan nő a tesztelési kapacitás, az elmúlt 24 órában 15 596 PCR-tesztet végeztek el, és az Országos Vérellátó Szolgálat is belépett a laboratóriumi tesztelést végzők közé.

Hozzátette: a tesztelésnek semmilyen kapacitási határa nincs, azt minden szükséges esetben térítésmentesen elvégzik.

Müller Cecília elmondta, hogy az operatív törzs vizsgálja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) járványügyi védekezéssel kapcsolatos javaslatait, amelyekből már néhányat megvalósítottak. Vizsgálják továbbá annak lehetőségét is – mondta -, hogy a meglévő szabályoknak hogyan lehet erőteljesebben érvényt szerezni, azokat betartatni.

Jelezte, továbbra is nyitottak a köztestülettel való együttműködésre.

Az országos tisztifőorvos tájékoztatása szerint folyamatos a praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással.

Amelyik háziorvosnak elfogy a vakcinája, továbbiakat igényelhet – tette hozzá.

Kiemelte: senki sincs elkésve az influenza elleni védőoltással, Magyarországon a járvány csúcsa január végére, február elejére várható.

Korábban írtuk


Az oltást követően két hét alatt alakul ki a teljes védettség, „tehát van még idő oltást kérni” – jegyezte meg. Ugyanakkor a koronavírus-járvány miatt bevezetett egyéni védelmi intézkedések – a maszkviselés, a távolságtartás – gátolják az influenza terjedését is – mondta.

Közölte, a felnőtteknek adható, háromkomponensű oltóanyagot Magyarországon gyártják, ez biztonságossá teszi az ellátást, és további jelentős mennyiséget rendeltek.

A három éven aluli gyermekeknek adható védőoltás import készítmény, csütörtökön és pénteken szállítják ki a háziorvosi, gyermekorvosi praxisokba, így jövő héten megkezdődhet az oltások beadása. Ebből a készítményből 104 ezer adag áll rendelkezésre.

Müller Cecília jelezte, a praxisok megkapták a védőoltási tanácsadó testület körlevelét, hogy kiknek a részére ajánlják a vakcinát.

A szakember beszélt arról is, hogy az 1600 szociális intézmény közül 96-ban van jelen a fertőzés, és az ellátottak hat százaléka érintett a fertőzésben.

A 96 intézményből 19-ben egy-egy gondozott tesztje lett pozitív, 44 intézményben 10 vagy annál kevesebb fertőzött van, kettőben „jelentős számú” fertőzöttet tartanak nyilván.

Az országos tisztifőorvos kitért a Veszprém megyei csabrendeki szociális otthonban történt fertőzésekre is.

Elmondta, mind az ápolók, mind a gondozottak nagy számban bizonyultak pozitívnak. A 135 ápolóból 55-nek, míg a 276 gondozottból 214-nek lett pozitív a tesztje. Tünete mindössze 11 ott lakónak van, őket kórházban ápolják.