Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormány javasolja a Magyar Honvédségnek az Iszlám Állam elnevezésű terrorszervezet elleni nemzetközi fellépésben való további részvételét, egyúttal az iraki missziós létszám bővítését.

A magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet elleni harcban az iraki kormány 2014 júniusában az ENSZ tagállamaihoz fordult segítségért. Magyarország az Egyesült Államok felkérésére – az Országgyűlés döntése nyomán – 2015-ben csatlakozott a többnemzeti misszióhoz. Az Országgyűlés által 2015-ben elfogadott javaslat egy maximum 150 – váltási időszakban 300 – katonából álló magyar kontingens iraki állomásoztatásáról szólt, 2017. december 31-ig tartó mandátummal.

Az Országgyűlésnek szerdán benyújtott határozati javaslat szerint egy legfeljebb 200 – váltási időszakban 400 – fős, a szükséges technikai eszközökkel, fegyverzettel, felszereléssel ellátott katonai kontingenst állomásoztatna az Iraki Köztársaság területén a Magyar Honvédség, a kontingens partnerképesség-építési, katonai segítségnyújtási és tanácsadási, őrző-védő és csapatkísérő feladatokat látna el.

Simicskó István honvédelmi miniszter a javaslat általános indoklásában felidézte: az Iszlám Állam nevű szélsőséges szunnita terrorszervezet 2014-ben jelentős nagyságú területeket hódított meg Szíria keleti és Irak észak-nyugati, szunniták által lakott részén. A konfliktus miatt mintegy hárommillió ember vált „belső menekültté”, továbbá legalább 220 ezren hagyták el az országot. Hozzátette: az Európai Uniót is elérő migrációs hullám beindítása mellett a terrorszervezet jelentős számú nyugat-európai állampolgárt toborzott, és terrorcselekményeket hajtott végre a térségben, az Európai Unió területén és az Amerikai Egyesült Államokban.

Az Amerikai Egyesült Államok vezetésével az Iszlám Állam megsemmisítése céljából 2014-ben létrejött, több mint 60 országból álló, széleskörű nemzetközi koalíció légicsapásokat mér az Iszlám Állam bázisaira, kiképzi, illetve felfegyverzi az iraki biztonsági erőket.

Magyarország 2015 augusztusában küldött katonai kontingenst Észak-Irakba, az erbíli kiképző központ illetékességi területére. A Magyar Honvédség jelenleg 142 fős Iraki Kiképzés-biztosító kontingense „eredményesen végzi képességépítési és biztosítási feladatait” – írta a miniszter, hozzátéve, hogy kiképzés kiterjesztésével párhuzamosan a koalíció már több alkalommal is kért „további képességeket és a kontingensre vonatkozó korlátozások feloldását”.

A miniszter úgy fogalmazott: „biztonság- és védelempolitikai érdekeink, valamint az illegális migráció megfékezése miatt” Magyarország kiemelt érdeke az iraki helyzet javítása, a további hozzájárulás az Iraki Köztársaság stabilizációjához. Ennek nyomán javasolt nagyobb létszámú, az Iraki Köztársaság teljes területére kiterjesztett, és 2019. december 31-ig meghosszabbított hozzájárulással folytatni részvételünket az iraki stabilizációban – írta.

A javaslat elfogadásához a jelen lévő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges.

MTI