Hirdetés

A beleszólás lehetőségét ígérte a fővárosiaknak Karácsony Gergely a budapesti lakógyűlés életre hívásával. A főpolgármester a közlekedést érintő kezdeményezést kiterjesztette a 14 év felettiekre is.

A nehézkesen zajló budapesti lakógyűlésen végül a fővárosiak mindössze 9 százaléka, azaz 136 ezer ember vett részt.

A balliberális városvezető mégis nagyon elégedett volt. Közösségi oldalán úgy értékelt: a napnál is világosabb, hogy a budapestiek nem támogatják a törvényben előírt szolidaritási adó megfizetését, illetve elvárják a Lánchídra megígért kormánytámogatás kifizetését – írja a hirado.hu.

A négy kérdésből álló lakógyűlés azonban már a bejelentést követően is számos adatvédelmi kérdést vetett fel. Többek között azt, hogy a főváros milyen forrásból dolgozik, illetve hogy a Karácsony Gergely vezette hivatalnak honnan van meg a 14. életévüket betöltők elérhetősége.

A fővárosi akciót végül a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálta, amely számos ponton elmarasztaló ajánlást fogalmazott meg a Fővárosi Önkormányzattal szemben.

A Péterfalvi Attila vezette hivatal egyebek mellett megállapította: a budapesti lakógyűlés politikai marketingnek tekinthető kérdőíve a kiskorúak esetében az uniós szabályozásban rögzített közvetlen marketingcélú megkeresés tilalmába ütközik.

Ráadásul Karácsony Gergelyéknek a 18 év alattiak személyes adatainak kikéréséhez be kellett volna szerezniük a törvényes képviselő előzetes hozzájárulását is.

A főpolgármester az adatvédelmi hatóság vizsgálatára nem reagált. Helyette viszont folyamatosan népszerűsítette a csődközeli főváros egy másik, a múlt hétvégén lezárult projektjét, a közösségi költségvetést. Az egymilliárdos keretösszegű kis és nagy ötletek tárházára azonban úgy tűnik, ezúttal sem voltak sokan kíváncsiak. Mindössze 25 ezren voksoltak arról, hogy mire költsék ezt a pénzt.

A Mandiner górcső alá vette az egyes kezdeményezéseket, aminek eredményéből a portál azt a következtetést vonta le, hogy Karácsony Gergely a kisebb fejlesztések mellett alighanem megint a kerékpársávok bővítését választja majd. Feltehetően a Nagykörút lesz az, ahol megjelennek majd az újabb zöld karók.

A közmédia hírportálja emlékeztet, az Üllői úti kerékpársáv mellett Balogh Samunak, Karácsony Gergely kabinetfőnökének az volt az egyik legfőbb érve, hogy nyert a közösségi költségvetés szavazásán, pedig azt is mindössze 15 ezren akarták.

– Az ismert adatok alapján egyáltalán nem mondható demokratikusnak a főváros intézkedéssorozata a közösségi közlekedésben

– fogalmazott Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1-en úgy fogalmazott: Karácsony Gergely egy élhetőbb, zöldebb várost ígért 2019-ben, ehelyett a közlekedési káosszal gazdasági ellehetetlenülést is elindított Budapesten.

– Bezáró üzletek és lehetne még sorolni, aki végig megy a körúton, megnézi az Andrássy utat, látja, hogy egyre több a kiadó-eladó üzlethelyiség-tábla, mert egyszerűen nem lehet megközelíteni ezeket az üzleteket

– mondta Deák Dániel.

Az elemző arról is beszélt, ahol szükség lenne a kerékpárutakra, ott a főpolgármester politikai okok miatt akadályozza annak megvalósítását. Példaként említette Rákosmentét, ahol bár a főváros megkapta a fejlesztésre fordítható 2,7 milliárd forintot, azt most vissza kell fizetni az Európai Uniónak.

A hirado.hu cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk