Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Hirdetés

A miniszter az elmúlt egy év energiaügyi történéseit ismertetve kiemelte: a gázfogyasztásban az Európai Unó által elvárt 15 százaléknál nagyobb a magyarországi csökkenés, és az áram fogyasztása is visszaesett.

Lantos Csaba reálisnak nevezte, hogy Magyarország fenn tudja tartani a gazdasági növekedést, miközben a teljes energiafogyasztás csökken, ami hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentéséhez. Hozzátette azt is, hogy jelentős átrendeződésre lehet számítani, a fosszilis energiahordozókról egyre inkább átáll az ország a zöld energiaforrásokra.

A miniszter úgy fogalmazott: napenergia-forradalom zajlik Magyarországon, tavaly az összes új telepítés meghaladta az 1000 megawattot, idén pedig biztosan meghaladja az 1500 megawattot. Már elérte az 5500 megawattot a magyarországi napelemek beépített kapacitása, ebből 2200 megawattnyi háztartási és 3300 megawattnyi ipari méretű – ismertette.

Elmondta, hogy egyre több olyan nap van Magyarországon, amikor a napsütéses időszakokban az áramfogyasztás 90 százalékát napenergia biztosítja, a paksi atomerőmű termelésével együtt pedig jelentős időszakokban lehet teljesen karbonmentesen biztosítani az ország áramszükségletét.

A miniszter különösen fontosnak nevezte a megtermelt elektromos energia tárolását. Elmondta: a háztartásokat is erre szeretnék ösztönözni, ezért januárban új háztartási méretű napelemek és korszerű energiatároló egységek együttes telepítését támogató pályázatot írnak ki 75 milliárd forintos keretösszeggel.

Korábban írtuk

Ipari vállalatok számára már megjelent a pályázat olyan energiatároló egységek telepítésére, amelyek segítenek az áramhálózat egyensúlyát fenntartani – hívta fel a figyelmet.

Hozzátette, hogy az áram tárolását célzó ipari kutatás-fejlesztési terület az egész világon az egyik fő irány, és ebben Magyarországnak részt kell vennie.

Lantos Csaba hangsúlyozta: a szuverenitás kulcskérdés az energetikában is, ki kell használni minden olyan lehetőséget, ami Magyarországon biztosítható. Példaként említette egyebek mellett a geotermia, illetve a gáz- és olajkitermelés erősítését, valamint a szélenergiát.

Az energiaügyi miniszter az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottsága előtti keddi meghallgatásán is rámutatott arra, hogy az 1990-es bázisévhez képest már 37 százalékkal csökkent Magyarországon az üvegházhatású gázok kibocsátása. Ezért a Nemzeti Energia- és Klímaterv felülvizsgálata során 50 százalékra emelték a hazai kibocsátás-csökkentés 2030-ra kitűzött mértékét a korábban vállalt 40 százalék helyett.

Ismertette, hogy változik a szélerőművek telepítésének szabályozása, a jelenlegi 12 kilométeres védőtávolság például 700 méterre csökken a települések határától. Jelezte ugyanakkor, hogy nem szeretnének „szélkerék-erdőket”. A miniszter szerint 1000-1500 megawattnyi szélenergia-kapacitás telepítése lehet racionális.

A víziközmű-ágazatról elmondta: januártól az egész országban egységessé válnak a vízdíjak a vállalkozásoknak és az intézményeknek, ebben eddig jelentős különbségek voltak az ország különböző területein.

A Mol MOHU által 35 évre elnyert hulladékkoncesszióval kapcsolatban egyebek mellett közölte: Magyarországon évente 20 millió tonna hulladék keletkezik, ebből 4,5 millió tonnát, tehát a negyedénél kevesebbet adtak koncesszióba. A vállalat feladata, hogy Magyarország meg tudjon felelni az uniós követelményeknek, ehhez saját forrásból kell jelentős beruházásokat elvégeznie, és jövő január 1-jétől például a visszaváltási rendszert működtetnie – jelezte Lantos Csaba.