Fotó: MTI/Mihádák Zoltán
A fõváros teljes területét érintő éjszakai viharban kidőlt fa a XIX. kerületben 2023. augusztus 5-re virradóan. Ezen a napon reggelig több mint ezer bejelentés érkezett a Fõvárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére. Főleg kidőlt fák, leszakadó vezetékek, megsérült épületek és vízszivattyúzások miatt kértek tűzoltói segítséget
Hirdetés

Hevesebb zivatarok veszélye miatt másodfokú (narancs) riasztást adott ki az ország középső részére, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest vármegyék egyes járásaira az Országos Meteorológiai Szolgálat szombaton kora délután.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint az érintett vármegyék egyes járásaiban a következő órákban hevesebb zivatarra kell számítani, a villámlások mellett kockázatot jelent a zivatarokat kísérő szél és jégeső is.

A meteorológiai szolgálat közölte: a Dunántúl nagyobb részén nyugat felől lassan stabilizálódik a légkör, ám tartós esőből itt is nagy mennyiség hullhat. Azonban a Duna vonalában, illetve attól keletre szombat délutántól ismét egyre nagyobb számban alakulnak ki délről észak, északkelet felé haladó zivatarok, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek.

Az előrejelzés szerint a zivatartevékenység éjszaka várhatóan fokozatosan az északkeleti tájakra terjed át. A zivatarokat viharos széllökés, jégeső és felhőszakadás kísérheti, előfordulhat károkozó szélroham és nagyobb méretű jég is.

Budapestre is lecsapott a vihar

Még szombat délután is gőzerővel dolgoztak a tűzoltók Budapesten, ahol súlyos károkat okozott az éjszakai vihar. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság műveletirányítási ügyeletére több mint háromezer bejelentés érkezett. A vihar a város egész területét érintette, és jó néhány környező településről is érkeztek segélyhívások. Főleg kidőlt fákhoz, leszakadt vezetékekhez, megrongálódott épületekhez és vízzel elárasztott helyiségekhez riasztották az egységeket. A budapesti viharkárok felszámolásában más települések tűzoltói is részt vesznek. Videó: FKI Videostúdió

Korábban írtuk

Felhívták a figyelmet arra, hogy legnagyobb eséllyel az ország középső tájain, valamint az Északi-középhegység térségében komolyabb felhőszakadás, valamint domborzattól függően villámárvíz is kialakulhat a délutáni, valamint az éjszakai órákban. Lehetnek olyan területek, ahol a havi országos átlagos, 60 milliméteres csapadékmennyiségnél is több hullhat 24 óra alatt.

Jelezték: a Dél-Alföldön és az ország középső vidékein a nap második felében a legmagasabb szintű, piros riasztási fokozatnak megfelelő heves zivatarok is előfordulhatnak.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Mukics Dániel azt javasolja, hogy ahol a heves zivatarok miatt van érvényben riasztás, a kerti bútorokat, szerszámokat, kisebb cserepes növényeket vigyék fedett helyre, és ne parkoljanak fák alá.

Ha valakit autóvezetés közben ér el a vihar, lassítson, vagy lehetőség szerint álljon meg, amíg a heves zivatar elvonul. Azt kérik, ha valaki bajba jutott embert vagy leszakadt vezetéket lát, jelezze a 112-es segélyhívón.