Bokros Lajos buta újságok értelmetlen kérdésének minősítette azokat a lapinformációkat, amelyek szerint az MDF egyetlen képviselőjeként csak néhány hónapig marad Brüsszelben, azután átadja a helyét a listán második Habsburg Györgynek, mégpedig azért, hogy a mostani siker után a jövő évi országgyűlési választáson is húzó neve lehessen az MDF-nek. Herényi Károly alelnök szintén visszautasította a felvetést, Karsai Péter, az MDF elnökhelyettese az MR1-Kossuth Rádiónak nyilatkozva azonban nem zárta ki ezt a forgatókönyvet.

Az MDF berkein belül mindeközben nem a listavezető esetleges újabb hazai bevetése, hanem egy hétfői nyilatkozata kavart vihart, amiben a volt pénzügyminiszter – aki nem tagja a pártnak – azt mondta, jó lenne, ha elhagynák az MDF-et azok, akik nem értenek egyet a Fórum jelenlegi irányvonalával. A politikus feltehetően azokra a képviselőkre gondolt, akik korábban már a jelölése ellen is tiltakoztak. Bár Csáky András, Katona Kálmán, Hock Zoltán és Pettkó András vélhetően nem kerülheti el a pár hete csak formai okok miatt meghiúsult kizárást, úgy tudjuk, bőven akadnak, akik heteken belül önként távoznak.

Erről nyilatkozott az MR1-Kossuth Rádiónak például Grezsa István, az MDF Csongrád megyei elnöke, aki már Bokros tavaszi jelölésekor is tiltakozott. De nincs egyedül. Állítólag több megyei vezető és vidéki szervezetek teljes tagsága arra készül, hogy a június 20-i országos gyűlése után távozik az

MDF-ből. Porkoláb Mátyás, az MDF budapesti elnöke úgy fogalmazott: ő nem lép ki önként a szervezetből, hanem megvárja, míg kizárják.

A pártból még ősszel eltávolított Almássy Kornél közben – úgy tudjuk – hasonló okok miatt az Ifjúsági Demokrata Fórum MDF-fel való szakítását készíti elő. Igaz, már korábban eltávolodott a két szervezet, az IDF azonban most végképp önállósodik, és bár nincs hivatalos megállapodás, várhatóan a Fidesz szövetségeseként a Jobbiktól próbál majd visszaszerezni főként fiataloktól begyűjthető voksokat.

(MR)