Biztosan vezet a választási versenyben Tőkés László – állítja Szilágyi Zsolt, a független jelölt kampányfőnöke egy friss közvélemény-kutatás előzetes adatai alapján.

A felmérés a kampánystáb megbízásából készült 2007. november 8-11. között Erdély nyolc megyéjére – Hargita, Maros, Kovászna, Kolozs, Szilágy, Szatmár, Máramaros és Bihar – kiterjedő 800-as, véletlenszerűen kiválasztott mintán. Az adatok részletes feldolgozása után kiderült, a megkérdezettek nagy többsége (96 százaléka) tud arról, hogy november 25-én európai parlamenti választásokat rendeznek Romániában, és szintén magas (80 százalékos) azok aránya is, akik elmennek szavazni. A kérdőívre válaszolók 33 százaléka még nem tudja, hogy kire voksolna, Tőkés Lászlóra a válaszolók 37,5 százaléka, az RMDSZ-re pedig 29 százaléka szavazna. Hargita megyében a megkérdezettek több mint 40 százaléka szavazna Tőkés Lászlóra, míg Kovászna megyében a mintába került személyek több mint 48 százaléka tenné ugyanezt, Maros megyében 41 százalékos az arány, Kolozs megyében pedig 25 százalékos a Tőkés László támogatottsága.

Ez az első, magyar választók körében készült, nyilvánosságra került felmérés. Az RMDSZ több ízben hivatkozott saját közvélemény-kutatásaira, melyek szerint pár száz, esetleg ezer szavazat választja el őket az öt százaléktól, ám eddig, hivatalosan semmilyen adatot nem hoztak nyilvánosságra.

Csalástól tartanak

Civil megfigyelőkkel és egyes román pártok színeiben állított urnabiztosokkal próbálja elejét venni az erdélyi magyar ellenzék annak, hogy csalások rontsák Tőkés László esélyeit az európai parlamenti választásokon. Erről Gazda Zoltán, a Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) sepsiszéki elnöke nyilatkozott a Krónikának. Mint megjegyezte, indokolt az aggodalmuk, hiszen az RMDSZ képviselőcsoportja is az ezt a helyzetet orvosolni kívánó Toró T. Tibor által beterjesztett kezdeményezés ellen szavazott. A hétvégi romániai európai parlamenti választásokon megméretkező 551 jelölt közül csupán egynek, Tőkés Lászónak nem lehetnek hivatalosan jelen a támogatói a szavazatszámlálásnál. Amikor a püspök kampánystábja az Országos Választási Bizottságtól kérdezte meg, hogy miként ellenőrizhetik a választás menetét, írásban érkezett a válasz: Tőkés az ország valamennyi szavazóhelyiségébe ellátogathat a választás napján.

„A csalásnak több módozata is lehetséges elsősorban azokon a településeken, ahová a román pártok nem küldenek urnabiztosokat – nyilatkozta a Krónikának Árus Zsolt, a Magyar Polgári Szövetség gyergyószéki szervezetének elnöke. – Ezek egyike az, hogy az urnabiztosok figyelik, ki nem szavazott, és amikor közeleg az urnazárás, szavaznak helyette. A másik módszer az, hogy a szavazatszámlálás során a nem kívánt jelöltre leadott szavazatok egy részét érvénytelenítik egy második pecséttel. Csalhatnak az urnabiztosok azzal is, hogy megmutatják a segítséget igénylő szavazóknak, hová kell ütni a pecsétet.”

Amint Tőkés támogatói köreiből megtudtuk, az ellenzéknek e tekintetben jól jött, hogy tavaszról őszre halasztották a választásokat. Ez idő alatt sikerült ugyanis módosítani a Sepsireform egyesület statútumát úgy, hogy immár a választások megfigyelése is az egyesület tevékenységi körei közé tartozzék, és ne csak Háromszékre korlátozódjék a működése. Az értesülést Gazda Zoltán, az egyesület elnöke megerősítette. Hasonlóképpen járt el Biharban a Magyar Polgári Egyesület is. „Beadtuk a Megyei Választási Bizottsághoz a kérésünket, hogy megfigyelőként jelen lehessünk az urnáknál. Épp most (tegnap délután – szerk. megj.) kaptam a hírt, hogy a bizottságban RMDSZ-es javaslatra a döntést elhalasztották. Az RMDSZ képviselője arra hivatkozott, hogy az MPE tagjai között RMDSZ-tagok is vannak” – jelentette ki Csuzi István, az egyesület elnöke. Hozzátette, román pártok színeiben is lesznek urnabiztosaik, de nem kívánt nyilatkozni arról, hogy mely pártokkal egyeztek meg. Az urnabiztosok munkáját egyébként a román állam megfizeti: a mintegy 16 órás munkáért száz lejt meghaladó összeget fizetnek.

A román pártokkal való együttműködéstől elsősorban Maros megyében ódzkodtak az ellenzékiek. Márton Zoltán, a Maros megyei székely tanács titkára elmondta, még az ilyen célú együttműködést sem tartják helyesnek. „A korábbi választásokon csúfot űztek abból, hogy egyes magyar ellenzéki csoportok román pártok színeiben méretkeztek meg” – magyarázta. Hozzátette, Maros megyében a Pro Europa Liga színeiben lesznek megfigyelőik. Jónak is tartotta, hogy munkájukat önkéntesen, ingyenesen végzik, így legalább nem olyan emberek lesznek ott, akik csak pénzszerzési lehetőségnek tekintik a felügyeletet.

Háromszéken kevésbé ódzkodtak a román pártok logóitól. Gazda Zoltán helyi MPSZ-elnök szerint a Liberális Demokrata Párt (PLD) szinte az egész megyében átengedte az urnabiztosi helyeit a magyar ellenzéknek, a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt pedig mind Kovászna, mind Hargita megyében a magyar ellenzékre bízta az urnabiztosi listák összeállítását. Gazda szerint a helyzetet csupán az rontja, hogy a választási bizottság sorshúzás útján dönti el, hogy a parlamenti frakcióval nem rendelkező pártok közül melyik küldhet urnabiztost egy-egy szavazóhelyiségbe. Az MPSZ sepsiszéki szervezetének elnöke úgy tudta, a pártoknak máig kell leadniuk az urnabiztosok listáját.

A Tőkés-kampánystáb egyébként levélben tájékoztatta Hans-Gert Pötteringet, az Európai Parlament (EP) elnökét arról, hogy súlyosan sérülhet a választás demokratikus jellege azáltal, hogy nem biztosított valamennyi jelölt számára az ellenőrzés joga. A levelet Traian Bãsescu államfőnek, valamint az EP frakcióinak is elküldték. Azt kérték ugyanakkor, hogy az uniós intézmények képviseltessék magukat a romániai választásokon.

(www.kronika.ro, erdely.ma)