Hirdetés

Tordai Bence (Párbeszéd) igazságos, zöld fordulatot sürgetett a gazdaságpolitikában, mondván, „falnak ütközünk”, ha így folytatjuk tovább a Föld erőforrásainak kizsákmányolását. Tartós, mély ökoszociális krízisben vagyunk, a kormánypártok által működtetett „rezsim” pedig egyenes úton vezet a kontrollálatlan összeomláshoz – mondta.

Úgy fogalmazott, a globális és történeti perspektívában az Orbán-rezsim lehet, hogy csak „egy kis pörsenés a rendszer testén”, de mégsem mindegy, hogy mit választunk: azt az utat, amely nem vet számot a növekedés korlátaival, vagy az igazságos, zöld fordulat útját, mindenkinek garantálva a méltó életminőséget.

Kiemelte: 2024-ben két – az önkormányzati és az európai parlamenti – választáson is dönthetnek a magyarok, és minél erősebb zöld képviseletre szavaznak, annál jobb lesz Magyarországnak.

Ha a kormánypártok pörsenést jelenetek, akkor az egyszázalékos támogatottságú Párbeszéd vajon micsoda? – tette fel a kérdést reakciójában Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára, aki a Párbeszéd névváltoztatására és a baloldal kampányfinanszírozási ügyére utalva megjegyezte: pontosabb lett volna, ha Zöldek helyett a „zöldhasúak” pártjára változtatják a nevüket.

Korábban írtuk

Hangsúlyozta: Magyarország törvényben rögzítette, hogy 2050-re klímasemleges országgá válik, és 2010 óta úgy sikerült növelni GDP-t, hogy közben az egységnyi kibocsátásunk csökkent.

Felhívta a figyelmet arra, hogy 2010 óta jelentősen nőtt a megújuló erőforrások felhasználása is, az áramtermelésben mára 11 körüli a napenergia aránya, amivel az uniós élmezőnyben vagyunk.