Hirdetés

Az Eurázsia célja, hogy igazodási pontot jelentsen a kialakuló multipoláris világrendben, az ötszázéves atlanti hegemóniát váltó eurázsiai korszakban. Az ősztől országszerte, az újságosoknál és más árusítóhelyeken is elérhető havi magazin kilépteti az olvasót a nyugati információs buborékból, hogy valódi képet nyújtson az eurázsiai szuperkontinens politikai, gazdasági és kulturális folyamatairól.

A magazin e havi számának középpontjában a Török Köztársaság megalakulásának századik évfordulója áll. Törökország történelmét, európai uniós ambícióit, kormányalakítását, hadiiparát, gazdaságát, egyre népszerűbb filmművészetét és gasztronómiáját a témában jártas újságírók, valamint ismert szakértők, így Egeresi Zoltán, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézet munkatársa, Kerekes György, a Makronóm Intézet alapítójának és szakmai vezetője, valamint Fodor Gábor turkológus, történész mutatják be.

Magyarországot „távoli rokonnak, közeli szomszédnak és örök partnernek” tekintjük – írta köszöntőjében GülşenKaranis Ekşioğlu, a Török Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete. Emlékeztetett, a török és magyar vezetők decemberben hivatalosan is „stratégiai szintről” a „megerősített stratégiai partnerség” szintjére emelik a kétoldalú kapcsolatokat.

„Tekintettel a török-magyar kapcsolatok jelenlegi mélységére és széleskörűségére, a megerősített stratégiai partnerség azt jelenti, hogy kiszélesítjük együttműködésünk körét, ugyanakkor gondosan kiválasztott, kiemelt jelentőségű területekre összpontosítunk” – írta a diplomata.

Korábban írtuk

A címlapinterjúban Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és nemzetközi kapcsolatokért felelős alelnöke beszél arról, milyen kihívások várnak Eurázsiára és benne hazánkra is. Tévhitnek tartja, hogy Európa képes lesz bezárkózva megoldani gazdasági problémáit. Virág Barnabás szerint úgy kell kelet felé nyitnunk, hogy erős nyugati kapcsolatainkat is megőrizzük.

„Az én politikai és közéleti programom a kétezertizenegyben elfogadott Alaptörvény, és a Keleti Nyitás során történt találkozások megerősítik bennem, hogy ez a törvény a világban elfoglalt helyünket erősíti, és a jövendőt is szolgálja” – emelte ki az Eurázsiának adott interjúban Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke.