Azt írták: a professzionális, összehangolt munka eredményeként a közmédia az idei év – nemcsak vallási, hanem közéleti szempontból is – legfontosabb eseményének közvetlen élményét adta át a nézőknek és hallgatóknak, így azok is részesei voltak Ferenc pápa látogatásának, akik személyesen nem lehettek jelen a katolikus egyházfő nyilvános budapesti programjain.

Hirdetés

Az értékelés szerint a pápalátogatás jelentőségéhez méltó, igényes és értékteremtő munkát végzett a közmédia több száz munkatársa, aki részt vett a magyar médiatörténeti szempontból kiemelkedő közvetítésben.

A médiafelületek teljes palettáját lefedve a Duna, az M1 és a Kossuth rádió mellett a hirado.hu, valamint a közmédia vallási tartalmainak fóruma, a Bizony, Isten! YouTube-csatorna is folyamatosan beszámolt a történésekről, és tette követhetővé Ferenc pápa budapesti látogatásának minden nyilvános programját.

A Duna csaknem tizenhét, az M1 húsz, a Kossuth rádió pedig mintegy tizennyolc óra élő adásban közvetítette, továbbá foglalta össze az eseményeket, valamint a stúdiókba meghívott szakértő vendégekkel adott magyarázatokat a történések hátteréről. A Magyar Távirati Iroda (MTI) a pápalátogatás februári bejelentése óta mintegy 150 hírt és hat grafikát adott ki a témában – olvasható az összegzésben.

A közmédia csaknem 60 műsorkészítő munkatársa – szerkesztő, műsorvezető, riporter – vett részt közvetlenül a tartalomelőállításban, a műszaki háttér biztosításán pedig majdnem 140-en dolgoztak, akiknek a munkája szorosan összekapcsolódott például az Antenna Hungária 180 fős stábjával. Csak a helyszíni műsorsugárzásban hat közvetítőkocsi vett részt, és 100 kamerával követték Ferenc pápa útját, tizenkét kilométer kábelköteg felhasználásával; a légi felvételeket 180 percig szolgálatban álló helikopter biztosította.

A közvetítés különlegessége volt, hogy Budapest magasabb pontjain – a Hármashatár-hegy adótornyán, a Mol Campus kilátón, a Semmelweis Egyetem elméleti tömbjének tetején és a Citadellán – speciális katonai rádiókból és egy műhold-internet állomásból ad-hoc felállított internethálózat adott jelet a rendőrségi helikopterre, amely kiváló minőségű élő videóképet játszott be közvetlenül az MTVA kapcsolótermébe – ismertették.

Kitértek arra, hogy a közmédia csatornái több mint tíz helyszínről adtak élő közvetítést. Bejelentkeztek a Sándor-palota, a Szent György tér, a Karmelita kolostor, a Szent István-bazilika, a Vakok Batthyány László Római Katolikus Gyermekotthona, a Rózsák terén álló Árpád-házi Szent Erzsébet Templom és az Istenszülő oltalma görögkatolikus templom, a Papp László Budapest Sportaréna, a Kossuth Lajos tér és a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kiemelt helyszíneiről. Az érkezés és a búcsúztatás pillanatait a Liszt Ferenc-repülőtéren rögzítették a közmédia munkatársai.

Az MTVA a közleményben úgy fogalmazott: „három napig Magyarország volt a keresztény világ középpontja.” Az élő közvetítések, felvételek a világ számos tájára eljutottak, azokat többek között átvette a Reuters, az APTN és az AFP, a Vatikáni Televízión keresztül pedig a világ keresztény közösségéhez is elért a magyar közmédia közvetítése.

Megjegyezték: az élő jelet a közmédia ingyenesen biztosította az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) valamennyi tagjának. A hazai orgánumok közül a TV2, a Hír TV, az RTL Klub, az ATV, valamint további öt médium vette át a jelet.

Ferenc pápa apostoli útját kétmillióan követték a közmédia csatornáin. „A magyar emberek egész hétvégén tanúsított figyelme ékesen bizonyítja, hogy az ezeréves keresztény Magyarország népe elkötelezett a keresztény gyökerek mellett” – írták.

Korábban írtuk