Kiegészítő tananyag középiskolák számára. Így határozza meg műfaját az a 150 oldalas kiadvány, amely a nők és férfiak magyarországi történetét mutatja be. A szerző a szerelem és házasság, valamint az ideális nő témaköre után bemutatja a homoszexualitás lényegét is, és boldogabbiknak nevezi a világnak azt a felét, ahol nem normasértő az azonos neműek vonzódása. A mű ideológiai alapját már a bevezetőben olvashatják a kamasz fiatalok: „Nem annyira biológiai meghatározottságunk miatt viselkedünk nőként, vagy férfiként, mint inkább bizonyos társadalmi elvárások és régi hagyományok következtében.” A tézist a biológiatanárok vitatják.

A Szociális és Munkaügyi Minisztérium nemcsak támogatta a kiadványt, felelős kiadóként is fel van tüntetve. A Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke szerint a kiadvány törvénysértő, mert ahhoz, hogy ez tankönyv, vagy segédtankönyv legyen, szükség lett volna az oktatási minisztérium jóváhagyására. A szülői egyesület vezetője úgy véli: a könyv azért is jogszabályt sért, mert a Közoktatási Törvény előírja a világnézeti információk többoldalú közvetítését.

„Nem lehet bevinni az iskolába, mert az iskolának többoldalúan kell tájékoztatni a gyerekeket, és ez egy tanulói jog, szülői jog, hogy ezt megköveteljék az iskoláktól” – fogalmazott Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének elnöke. „Ahogy én beleolvastam, nemigen tudom értelmezni, és nemigen tudom elfogadni” – tette hozzá.

A szerző egyébként a Társadalmi Nemek és Egyenlő Esélyek Központjának igazgatójaként ismert történész szociológus, Pető Andrea, aki a Magyar Szociológiai Társaság Feminizmus szekciójának elnöke, és az Esztertáska Alapítvány nevű zsidó szervezet tagja. Őt adásunkig nem értük el, a felelős kiadó Szociális és Munkaügyi Minisztériumban pedig nem válaszoltak kérdéseinkre.

(hírTV)