– A győzelem azt mutatja, hogy a Fidesz egy valódi néppárt, hiszen minden társadalmi csoportban – függetlenül a végzettségtől, vagyoni helyzettől, kortól, településszerkezettől – olyan üzeneteket tud megfogalmazni, amelyek egybeesnek a többségi állásponttal

Hirdetés

– nyilatkozta a lapnak a Fidesz–KDNP jelöltjének hétvégi, pesterzsébeti győzelmével kapcsolatban Talabér Krisztián politológus, a Nézőpont Intézet elemzője.

Ahogy arról beszámoltunk, a Fidesz-KDNP jelöltje, Szombathy Dénes Gyula nyerte meg a Pesterzsébet 10. számú egyéni körzetben vasárnap tartott időközi önkormányzati választást. A Magyar Nemzet emlékeztet, korábban egyszer sem tudott nyerni a jobboldal ebben a körzetben.

Elfogyott a választók bizalma a baloldalban

Az elemző szerint már az április 3-i országgyűlési választásokon is látszott, hogy korábban baloldali fellegvárként számontartott körzetekben is fordítani tudott a Fidesz – vagy erőteljesen zárult az olló –, ennek a trendnek a folytatását, egyúttal megerősítését látjuk a múlt vasárnapi, pesterzsébeti választás eredményeként is.

– Kevésbé jobb- és baloldali megosztottságról beszélnék – tekintve, hogy ez egy helyhatósági időközi választás volt –, sokkal inkább arról, hogy melyik politikai erőnél látják azt a választók, hogy valóban a kerületi ügyekért dolgoznak. A jelek szerint a helyiek többsége azt látja, hogy a Fidesz politikusai végzik el azt a munkát, amelyet egy városképviseleti tisztségviselőnek el kell végeznie. Ez persze azt is jelenti, hogy elfogyott a választók bizalma a baloldalban, a választók preferenciáinak átrendeződése is ennek tudható be – tette hozzá.

Nem tudott felállni a baloldal a kudarcból

A Nézőpont Intézet elemzője azt mondta; a baloldali ellenzék az áprilisi kudarcból nem tudott felállni, a Gyurcsány-párton kívül senki nem tudott lendületet venni közülük.

– A baloldal jelenleg sem az emberek valódi képviseletével, hanem hatalmi harcokkal van elfoglalva. A hozzájuk köthető sajtó egy ilyen választási helyzetben sem pesterzsébeti ügyektől hangos, hanem attól, hogy a Demokratikus Koalíció az adott napon éppen melyik momentumos politikust igazolta át. Jól láthatóan már a 2024-es erőviszonyok újraosztásán dolgoznak a „még életképes” pártok, a választók képviselete – mint mindig – most is csak másodlagos számukra

– fogalmazott az elemző.

Talabér Krisztián szerint valójában nincsenek ellenzéki, csak kormányellenes szavazók.

– A baloldali ellenzék ráadásul továbbra is képtelen arra, hogy alternatívát mutasson, politikai filozófiájuk pedig továbbra is az Orbán-centrikus világképükből vezethető le. Ez azt jelenti, hogy a világról alkotott véleményük minden esetben attól függ, hogy Orbán Viktor milyen értelmezési keretrendszer mentén vizsgálja a politikai folyamatokat, az ellenzék pedig – kivétel nélkül – ennek az ellenkezőjét képviseli, függetlenül attól, hogy az magyar érdek-e vagy sem – támasztotta alá kijelentését a politológus.

Talabér Krisztián szerint a baloldal dollárbotránya komoly mértékben mélyítette tovább az ellenzék évtizedes morális és hitelességi válságát, az Egyesült Államokból történő dollárfinanszírozási botrány már a kormányellenes választók számára sem elfogadható.

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatják.

Korábban írtuk