Szentkirályi Alexandra elmondta, a „tb-lámpa” menüpont a taj-szám érvényességéről és az egészségbiztosítási jogviszony státuszáról ad információt. A funkció naponta frissül, így mindenki naprakészen ellenőrizheti, hogy rendezett-e az egészségügyi ellátáshoz szükséges jogviszonya vagy sem – tette hozzá.

Hirdetés

Ismertetése szerint a „tb-lámpa” menüpont alatt több színkategória működik. A zöld lámpa esetében a felhasználónak érvényes a taj-száma és rendezett a jogviszonya, piros lámpa esetében a taj-szám érvényes, azonban a jogviszony rendezetlen, bár a közfinanszírozott egészségügyi ellátás igénybe vehető.

A kék lámpa azon felhasználók esetében jelenik meg, akik külföldön biztosítottak, más országban fizetnek járulékot, a barna lámpa azt jelenti, hogy a taj-szám érvénytelen, a sárga lámpa esetében a taj-szám érvényes, de az egészségügyi ellátások csak korlátozottan vehetők igénybe – sorolta.

A kormányszóvivő szerint fontos ezt ellenőrizni, hiszen így mindenki biztonságban tudhatja magát például afelől, hogy munkáltatója befizeti-e utána a járulékot. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy az eddigi fejlesztéseknek köszönhetően az EgészségAblak alkalmazásban már hat menüpont érhető el, amelyek segítségével mindenki naprakészen, a telefonja segítségével kezelheti, láthatja egészségügyi adatait.

Korábban írtuk

Az alkalmazásban elérhető az összes egészségügyi dokumentum, a felírt és kiadott receptek, a háziorvos neve, elérhetősége, rendelési ideje, a koronavírus-oltási igazolvány, és az alkalmazásból a nap huszonnégy órájában közvetlenül hívható az EgészségVonal is – ismertette. Hozzátette: a nemrégiben bevezetett funkciónak köszönhetően a családtagok – például gyerekek, idősebb szülők – dokumentumai is elérhetővé váltak meghatalmazás esetén, valamint lehetőség nyílt arra is, hogy a járóbeteg-szakrendelőkben előjegyzett, elektronikus rendszerbe felvezetett időpontokat is megtekinthessék.

Utóbbival kapcsolatban Rétvári Bence elmondta, az alkalmazásban ez az időpont le is mondható, és a tervek szerint még ebben az évben lehetőség nyílik arra is, hogy az applikáción keresztül lehessen a szakrendelőkbe időpontot foglalni. Az ingyenes alkalmazást eddig 2,6 millióan töltötték le, az elmúlt harminc nap adatai szerint 250 ezren jelentkeztek be és 1,7 millió egészségügyi dokumentumot néztek meg. Az e-recept funkciót indulása óta 720 ezren használták – mondta Rétvári Bence.