Fotó: MTI/Rosta Tibor
Hirdetés

Magyarország a fokozatos újraindítás lépéseit az átoltottak számához kötötte. Az első enyhítő intézkedések hazánkban már április 7-én életbe léptek, miután a beoltottak száma elérte a 2,5 milliót. Az üzletek kinyithattak azzal a feltétellel, hogy 10 négyzetméterenként 1 vásárló lehet az üzletben – írja az Origo.

A második körben – miután már 3,5 millió beoltott volt – április 24-től kinyithattak a vendéglátóipari létesítmények teraszai, kerthelyiségei. A harmadik fázis – 4 millió beoltottnál – május 1-jén lépett hatályba: az esti kijárási tilalom kezdete éjfélre módosult, ettől kezdve az üzletekben már este 11 óráig lehet vásárolni, a múzeumok, a színházak, a mozik, a könyvtárak, az edzőtermek és az uszodák is újra látogathatók védettségi igazolvánnyal.

A közterületen, a tömegközlekedési eszközökön, boltokban továbbra is kötelező a maszkhasználat, továbbá kerülendő a csoportosulás és a gyülekezés.

A világ élvonalában Magyarország

Mindez a sikeres magyar vakcinarendelési és oltási programnak volt köszönhető. Ha a kormány nem rendelt volna keleti vakcinákat, akkor 2 millió emberrel kevesebb lenne beoltva, és a korábban bemutatott újraindítási lépéseket sem lehetett volna megtenni.

Korábban írtuk

A legfrissebb adatok szerint Magyarország az Európai Unióban a második az átoltottságot tekintve. Ez azt is jelenti, hogy az első és második körös oltásokat nézve egy szinten vagyunk az Egyesült Államokkal.

A teljes cikk elolvasható az Origo oldalán, IDE KATTINTVA!