„Itt a jó alkalom, hogy meghirdessük mi is a magunk nemzeti konzultációját. Jöjjön a nemzeti ellenállás konzultációja. Festéket a kézbe, festékszórót a kézbe, és Orbán plakátjain üzenjünk magának Orbánnak, hogy mit gondolunk erről a rendszerről!” – adta ki még január elején a parancsot egy kormányellenes tüntetésen Jakab Péter, a Jobbik szóvivője, aki a családok védelméről szóló nemzeti konzultációt hirdető kormányzati plakátok rongálására szólított fel. A kormányellenes tüntetéssorozat kifulladt, az országot megbénító blokád érdeklődés hiányában elmaradt.

Március elején újabb tájékoztató plakátok jelentek meg a köztereken, amelyek a brüsszeli bevándorlási tervekre hívják fel a figyelmet. A múlt hétfői napon a parlamenti munka helyett az ellenzék – a Jobbik képviselőinek kivételével – az elmaradt forradalom miatt érzett összes frusztráltságát és dühét kiadta magából. Jakab Péter felhívását követve vörös festékszóróval estek neki néhány telefonfülkének és buszmegállónak, amelyekre a nekik nem tetsző plakátokat helyezték ki. A legaktívabb Szél Bernadett, Szabó Tímea, Varju László és Bangóné Borbély Ildikó volt, akik a festékszórókkal az aszfaltot sem kímélték: „Orbán nem szereti Európát, a magyarok igen”, „Orbán hülyének néz minket”, „Orbán hazudik” – festették a járdára. A szégyenteljes akcióról készült egyik felvételen jól látható, ahogy Arató Gergely, a DK országgyűlési képviselője piros festékkel egy „O1G” feliratot pingál a járdára.

Egyre lejjebb

A vandál ellenzéki megnyilvánulás a tavalyi parlamenti randalírozásuk után már nem okozott nagy meglepetést. Régóta nyilvánvaló, hogy az ellenzéket csak az Orbán Viktor iránt táplált gyűlölet tartja össze. Az „O1G” A munka törvénykönyvének módosítása miatt tavaly kirobbant kormányellenes tüntetések jelszava lett. Megjelent transzparenseken, falfirkákon, plakátokon, sőt, még a nemzeti zászlónkra is rápingálták. Amikor ellenzéki politikusokat kérdeztek arról, nem tartják-e trágárnak ezt a megnyilvánulást, rendre azt válaszolták, hogy nincs ebben semmi kivetnivaló, ez egy rövid, frappáns, leleményes üzenet, amit mindenki ért. „Szellemes és szórakoztató ez az O1G, van egy közösségteremtő ereje” – nyilatkozta Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője. Szerinte azért lett ez a jelképe az ellenzéki ellenállásnak, mert „az emberek úgy érezték, ez nagyon az ő hangjukon szól”.

Ellenzéki politikusok ezt a kínos kérdést rendre azzal hárították, hogy az utca dühös népétől nem várható el a szabatos fogalmazás.

– Nagyfokú elkeseredettség és tehetetlenség uralkodik az emberek között. A véleménynyilvánítás szabadságát akkor sem korlátozhatjuk, ha káromkodik valaki – válaszolta a liberális Bősz Anett arra a kérdésre, hogy szerinte az O1G feliratok és Nagy Blanka trágár megnyilatkozása eldurvítják-e a közbeszédet.

Nemcsak az ellenzéki politikusok, de a szellemi holdudvaruk sem talál semmilyen kivetnivalót a trágárkodásban. Például Kálmán László nyelvész, a nyelvtudomány kandidátusa, az MTA Nyelvtudományi Intézetének tudományos főmunkatársa szerint bár az O1G trágár kifejezés, de tudomásul kell venni, hogy az utcán így beszélnek. „Bár politikai kommunikációra az O1G nem alkalmas, az utcán, ahol keletkezett – és ahova való –, jól működik” – fejtette ki egy interjúban. Hozzátette, őt a trágár beszéd helyett sokkal jobban idegesíti az, amikor „valaki siránkozni kezd, hogy durvul a közbeszéd, és ezért az ellenzéket ugyanolyan mértékben felelőssé teszi, mint a fideszeseket”.

– Amikor fideszes tisztségviselők nem hajlandók válaszolni alapvető kérdésekre, vagy nem arra válaszolnak, amit kérdeznek tőlük, agressziót követnek el. Akkor is, ha egyébként szalonképesen fogalmaznak. Tarlós István főpolgármester például nem szokott csúnyán beszélni, viselkedéséből és stílusából mégis süt az erőszak. Számomra ez sokkal durvább, mint a káromkodás. A csendes agresszió pusztítóbb a trágárságnál – oszlatta el Kálmán László minden reményünket a tekintetben, hogy az ellenzék valaha is elhatárolódik az obszcén megnyilvánulásoktól.

A hétfői akció után azonban az ellenzékiek nem hivatkozhatnak többé arra, hogy a trágár megnyilvánulások csak a forrongó tüntetések velejárói. Az ellenzéki országgyűlési képviselők a legalpáribb tüntetők szintjére süllyedtek, amikor Arató Gergely a járdára festette az O1G feliratot, amin Szél Bernadett, Szabó Tímea, Bangóné Borbély Ildikó és a többiek csak egy jót mosolyogtak. Az ellenzéknek minden egyes akcióval sikerül egy szinttel lejjebb lépnie. Bizony, innen is van lejjebb. Talán legközelebb már a kamerába is belemondják…

„Felcsúti disznó”

Miközben folyamatosan arról beszélnek, hogy a közbeszéd eldurvulásáért kizárólag a kormány tehető felelőssé, érdemes egy pillantást vetni Orbán Viktor Facebook-üzenőfalára, hogyan nyilvánulnak meg azok, akiket az ellenzék képvisel. A vulgaritás olyan tárháza található itt, amelyből az alpári ellenzéki képviselők bőven meríthetnek ihletet a következő akciójukhoz, ha már a trágárkodásban ennyire egymásra találtak szavazóikkal.

Néhány jelző, amelyekkel Orbán Viktort gyűlölői illetik: „patkány, cigány, disznó, baromarcú, féreg, rohadék, elmebeteg, szardarab”… Szembetűnő, hogy a goromba hangnem gyakran jár együtt olyan beírásokkal, amelyek a miniszterelnök halálát kívánják, sőt egyenesen követelik: „Felcsúti disznó! Rendesen hízik! Év végén levágjuk!”; „Támogatom, mikor a kötelet rá kell tenni a nyakára!”; „Remélem, keresztre leszel feszítve!”; „A magzatvizedben kellett volna egy cápának mocorogni!”; „Szívesen mondanék én is beszédet neked. A temetéseden.”

Nincs az a téma, amiről a szabad véleménynyilvánítóknak ne ugyanaz jutna eszükbe. „Elnök úr, belefulladhatna a Holt-tengerbe. Nemzeti ünnep lenne számunkra az a nap!” – kommentálta valaki Orbán Viktor jeruzsálemi útját, míg egy hasonlóan haladó gondolkodó ezt írta a miniszterelnök egyiptomi látogatásáról szóló bejegyzéshez: „Ha tudnák az egyiptomiak, hogy ki érkezett hozzájuk, biztos sortűzzel várták volna.”

A legvisszataszítóbb bejegyzések Andy Vajna halálhíre kapcsán születettek: „Remélem, te leszel a következő!”; „Kövesd őt, és mindenki boldog lesz!”; „Addig feküdj mellé, míg meleg!” Az orbáni diktatúrában rettegőknek természetesen a karácsony sem volt szent. A miniszterelnök karácsonyi jókívánságát az alábbi beírásokkal látták el: „Remélem, megfullad a karácsonyi menütől!”; „Halj meg a családoddal együtt!”; „Remélem, hamarosan kiirtanak a családoddal együtt te szemétrakás!”; „A jó Isten pusztítsa el magát!”; „Halott Orbán a jó Orbán!”; „Orbán! Remélem, fogsz te még a börtönben karácsonyozni, igaz, jobb lenne, ha meghalnál. Dögöljél meg szenteste, én ezt kívánom! Fel kéne lógatni az összes fideszest a Parlament elé állított karácsonyfára.”

Téved, aki azt hiszi, ilyen stílusban csak az ír, aki nem vállalja arcát és nevét. Bárki ellenőrizheti, ezeket a bejegyzéseket nem álprofil mögé bújva írják ismeretlen személyek, vannak közöttük pedagógusok, orvosok, értelmiségiek, családos, felnőtt emberek is. Az ellenzéki képviselők e kommenteket is minden bizonnyal szellemesnek és frappánsnak találják, amelyek csak a nép egyszerű hangján szólnak, hiszen a gyűlölet szerintük kizárólag a kormánypárt felől érkezhet.

Ezt támasztja alá az a videó is, amelyet a rongálás után Bangóné Borbély Ildikó tett közzé a Facebookon.

– Azt kell mondani, elég volt! Mi lesz a vége ennek? Mi lesz a fenyegetéseknek a következménye? Bízom abban, hogy ebben az országban sok jóérzésű ember él, akik ezt elítélik – fakadt ki az MSZP-s képviselő. No, nem azért, mert pártállástól függetlenül felháborítja az ocsmány, trágár beszéd vagy a fenti halálos fenyegetések. Azért szakadt el nála a cérna, mert egy ismeretlen feladó fehér port tartalmazó fenyegető levelet küldött neki, és állítása szerint egyre több ellenzéki képviselőtársát félemlítette meg. – Orbán Viktornak köszönhetjük ezt a gyűlöletpolitikát, ami elindult ellenünk – tette hozzá a képviselő.

Sajnálat és szánalom

Érdemes a miniszterelnököt becsmérlő bejegyzéseket összehasonlítani ellenzéki képviselők oldalán található hasonló kommentekkel. Bárki utánanézhet, nincsenek az Orbán Viktoréhoz hasonló halálos fenyegetések és a trágár hozzászólások száma is jóval kevesebb. „Önnek joga van tudni, hogy amit Orbán csinál, az nettó propaganda” – ezzel a beírással osztotta meg Szél Bernadett a közösségi oldalán azt a fotót, amelyen egy kormányzati plakátot fúj le vörös festékszóróval.

Az ellenzéki akcióval egyet nem értő kormánypárti hozzászólások és az Orbán Viktort gyalázó beírások stílusa között ég és föld a különbség. Szél Bernadettet sokan nem is tegezve szólítják meg, és az alábbi jelzőkkel illetik: „idióta, szégyenteljes, bohóc, szánalmas, nevetséges”. Senki nem kívánja a halálát, viszont a rongálás miatt néhányan szívesen börtönbe küldenék. Az akciót elítélő, trágárkodástól mentes beírások arról szólnak, hogy ez a viselkedés nem méltó egy országgyűlési képviselőhöz, és a botránykeltés helyett inkább a parlamentben kellene dolgoznia.

Szél Bernadett természetesen ezt ki is kéri magának, és arra kéri a beírókat, ne gyűlölködjenek, mert az ellenzéki oldalon az nem szokás. „A gyűlölet önökben van. Bennünk sajnálat és szánalom” – válaszol frappánsan egy hozzászóló, amiben nagy igazság rejlik. Ahogy korábban ők mondták meg, ki az antiszemita, most ők mondják meg, ki a gyűlölködő, ki a trágár. Természetesen ők soha nem gyűlölködnek, csak véleményt nyilvánítanak, míg a kormánypártiak már a puszta jelenlétükkel is gyűlöletet sugároznak. Szerintük érthető, hogy egy diktatúrában elszabadulnak az indulatok, amiért csak Orbán Viktor tehető felelőssé, de soha, egyetlen ellenzéki politikus sem ítélte el a trágár skandálásokat, az O1G-t vagy azt, hogy Áder János köztársasági elnököt „bajszos szarnak” gúnyolják. Festékszóróval a kezükben obszcén feliratokat pingálnak a járdára, majd megsértődnek, ha a közbeszéd eldurvulásáért felelősnek tartják őket. Emlékszünk még arra, amikor a szocialisták azt hangoztatták, hogy a politikának nem az utcán, hanem a parlamentben a helye? A balliberális ellenzék a Jobbikkal karöltve ma már odáig jutott, hogy szinte kizárólag csak az utcán politizálnak, az útszéli stílust pedig bevitték a parlamentbe.