Fotó: MTI/Krizsán Csaba
A Magyar falu program támogatásával megvalósult Bodza bölcsőde ünnepélyes átadásán Koroncón 2023. augusztus 23-án

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztosa, a térség fideszes országgyűlési képviselője elmondta, hogy a Bodza Bölcsőde a Település- és Területfejlesztési Operatív Program finanszírozásában épült meg, 310 millió forintból.

Hirdetés

A Koroncói Tulipános Óvoda pedig egy csoportszobával bővült és felújították a játszóudvart a Magyar Falu programban nyert 156 millió forintból. A kormánybiztos kiemelte: fontos ez a két fejlesztés a településnek, mert bár Koroncó nem a győri agglomeráció szoros része, ugyanakkor az elmúlt években egyre többen választották otthonul.

Ennek fényében a bölcsődei és az óvodai ellátásban is nagyobb kapacitásra van szükség. A bölcsőde szeptembertől „gyakorlatilag teljes kihasználtsággal fog működi” és az óvodát is „majdnem maximális kapacitással” indítják – fűzte hozzá.

Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron vármegyei önkormányzat elnöke azt emelte ki, hogy a vármegyében az elmúlt években mintegy 8,5 milliárd forintból több mint ezer bölcsődei férőhelyet hoztak létre. Hozzátette: a kormány támogatja a kistelepülések fejlődését, aminek fontos lépcsőfoka a bölcsődék létrehozása, mert segíti a szülőket a munkaerőpiacra történő visszatérésben.

Radicsné Kincses Mária (független) polgármester elmondta, hogy a Baptista Szeretetszolgálat fenntartásában működő Bodza Bölcsőde szeptembertől két csoportszobával indul, amelyekbe 14-14 gyermeket tudnak gondozni.

Felidézte: amikor 2013-ban a Baptista Szeretetszolgálattal elindították a családi napközit, tíz gyermekkel indult két csoport. Míg 2010-ben 2025-en laktak a településen, addig ma 2842-en. A bölcsőde alapkövét 2021-ben tették le. A két csoportszoba mellett megépítették a kiszolgáló helyiségeket és egy játszóudvart is kialakítottak.

Az óvoda bővítéséről elmondta, hogy az új csoportszobával 110 gyermeket tudnak nevelni és gondozni.

Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke azt hangsúlyozta, hogy a szeretetszolgálat a kormány stratégiai partnereként 14 ezer gyermekről és 28 ezer felnőttről gondoskodik az oktatási, nevelési, valamint a szociális intézményeiben.

Korábban írtuk