Az otthonfelújítási kölcsön legfrissebb részletei a videóban. Így elérhetővé válik az otthonfelújítás azok számára is, akiknek nincs pénze arra, hogy belevágjanak. Osszák meg másokkal is!

Posted by Novák Katalin on Sunday, December 20, 2020
Hirdetés

Novák Katalin emlékeztetett arra, hogy január 1-jétől támogatást vehetnek igénybe azok, akik felújítják otthonukat: a felújítási költségek felé – legfeljebb 3 millió forintot – támogatásként utólag megkaphatják.

Akiknek azonban nincs elég pénzük ahhoz, hogy finanszírozzák a felújítást, és így elesnének ettől a támogatástól, azoknak szól az otthonfelújítási kölcsön lehetősége – mondta.

Az otthonfelújítási kölcsön egy maximum 6 millió forintos, legfeljebb 10 éves futamidejű, maximum 3 százalékos kamatozású kölcsönt jelent, amelyet a bankfiókokban lehet majd igényelni – ismertette.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter szerint tehát az újfajta kölcsön azoknak szól, akiknek most nincs pénzük ahhoz, hogy megelőlegezzék az építkezéssel, felújítással, korszerűsítéssel kapcsolatos munkákat.

Korábban írtuk

Novák Katalin elmondta, a kölcsön igénylésekor a bankban megvizsgálják majd a támogatáshoz való jogosultságot, és ha annak az igénylő megfelel, megkapja az otthonfelújítási kölcsönt. Emlékeztetett, ehhez legalább egy olyan gyermek közös háztartásban nevelésére, továbbá olyan munkaviszonyra van szükség, ami jogosulttá teszi a támogatásra.

Közölte, a kölcsön felvételét követően – március 1-jétől – az igénylőnek egy éve van arra, hogy az összegyűjtött számlák alapján a Magyar Államkincstárhoz (MÁK) benyújtsa a támogatási igényét. Hozzátette: a MÁK is megvizsgálja majd, hogy az igénylő abban a pillanatban is jogosult-e a támogatásra.

Akik a feltételeknek megfelelnek, megkapják a támogatást is, ami a kifizetett költségek 50 százalékát fogja fedezni, maximum 3 millió forintot, ami felerészben munkadíj, felerészben anyagköltség lehet – mondta. Hozzátette: ez azt jelenti, hogy a maximális, 6 milliós kölcsön esetén a hitel 3 millió forinttal csökken, ennek pedig a törlesztése tíz évre mintegy havi 30 forintos részletet jelent majd a családoknak.

A családokért felelős tárca nélküli miniszter – mint mondta – bízik abban, hogy az új kölcsön még többek számára nyújt lehetőséget otthonuk felújítására.

A kormánynak az otthonteremtési programmal az a célja, hogy minél biztonságosabb és jobb körülmények között várhassák és nevelhessék gyermekeiket a magyar családok – hangoztatta Novák Katalin.