Az adóhivatal vagyonosodási vizsgálatot indított Pesti Imre fideszes képviselő ellen – tudta meg a Magyar Nemzet. A politikusnak a 2002-2006 közötti időszakról kell számot adnia. Pesti Imre szerint egyértelmű, hogy politikai támadás indult az ellenzék ellen.

Az elmúlt hetekben a Fidesz több felső- és középvezetője felől érdeklődött az APEH vagyonosodási vizsgálat címén. Emlékezetes, Orbán Viktor elnök és Kubatov Gábor pártigazgató után is érdeklődött az adóhatóság. A legújabb „kiszemelt” Pesti Imre. A képviselő elmondta, az elmúlt négy esztendőben mindössze egy gépkocsit vásárolt, emellett minden évben rendben elküldte adóbevallását, amelyekben a hivatal nem talált kifogásolnivalót. A vagyonosodási vizsgálat kiterjed a vizsgált személy munkavállalásból származó jövedelmeitől egészen az életvitelével kapcsolatos szokásokig. Pesti Imrének így nemcsak arra kell felelnie, vásárolt-e műtárgyat, autót, ingatlant, utazott-e külföldre, hanem arra is, havi bontásban miként ruházkodott.

– Az utóbbi időben többen is az APEH látómezőjébe kerültek, amelyből arra következtetek, összehangolt politikai támadásról van szó – vélekedett Pesti Imre. Amint arról a Magyar Nemzet beszámolt, a múlt héten Herman István, a Vállalkozók Pártjának elnöke ellen folytatott lakásán házkutatási eljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ennek során a nyomozók a párt hivatalos dokumentumait keresték, így elvitték az alapszabály nem hivatalos másolatát, a Fidelitasszal kötött szerződést, illetve a Herman István által az előző elnöknek, Császár Antalnak írt hivatalos leveleket. A pártelnök a kért papírok mellett a Vállalkozók Pártjának számláján történt mozgásokat igazoló bizonylatokat is készséggel átadta az NNI munkatársainak. A pénzmosással indokolt vizsgálat azonban minden bizonnyal csak fedőnév, hiszen a képviselő a nyomozóknak feltett kérdésére, miszerint, ha a párt korábbi működését akarják vizsgálni, miért nem keresik föl Császár Antalt, ezt a választ kapta: „De jó, hogy mondja.”

Az összehangolt baloldali támadás októberben kezdődött, amikor az APEH Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Kubatov Gábor pártigazgató ellen indított eljárást. Azóta kiderült: a két politikus vizsgálatára nem azért kerül sor, mert véletlenszerűen kidobta a rendszer a nevüket. Bakonyi Ágnes, az adóhatóság szóvivője lapunknak azt mondta, hogy a két politikus adóbevallásával kapcsolatban hibát észlelt az APEH rendszere. Hozzátette: lehet, hogy a tisztázó megbeszélésen kiderül, valamilyen egyszerű tévedés történt, s nem vizsgálja őket tovább az adóhatóság. Az is előfordulhat azonban – tette hozzá -, hogy vagyonosodási eljárást indítanak, mivel olyannyira nem stimmelnek az adóbevallásban szereplő és a kontrolladatok. A cél viszont egyértelműnek tűnik: a Zuschlag-ügy kirobbanása után a kormányfő csapást kívánt mérni a Fideszre. Szijjártó Péter, a párt szóvivője akkor úgy vélte, bár a kormányszóvivő cáfolta, hogy a miniszterelnök politikai célokra használna föl állami hatóságokat, a látszat épp az ellenkezőjéről tanúskodik, hiszen Orbán Viktornak az utóbbi öt évre visszamenőleg kell számot adnia vagyonosodásáról. A szóvivő azt is hangsúlyozta: a diktatúrák kelléktárába tartozik az állami hatóságok politikai célokra való felhasználása, a Fidesz szerint a demokráciákban ilyen fegyvernek nincs helye.

(MNO, inforadio.hu)