Szakértők szerint a váltás azért is értelmetlen a válság kellős közepén, mert a jelenlegi rendszer is jól működik, a fejlesztésére és a karbantartására évente százmilliókat fizettek ki az adófizetők pénzéből.

Fittyet hánynak a válságra a Honvédelmi Minisztériumban (HM), és továbbra is milliárdos értékű beszerzéseket indítanak el, szakértők szerint sokszor fölöslegesen. Nemrég beszámoltunk arról, hogy több mint hétmilliárd forintot kívánnak elkölteni a honvédség 7700 szovjet gépkarabélyának korszerűsítésére, miközben a szakemberek szerint ebből az összegből a világ legjobb kézi fegyverei is megvásárolhatók.

A Magyar Nemzet most megtudta, hogy a szaktárca hárommilliárd forintért kívánja lecserélni a bérszámfejtő pénzügyi számítógépes rendszerét, pedig a jelenlegi szoftver fejlesztésére, illetve karbantartására évente százmilliókat költöttek el az adófizetők pénzéből. A beszerzés ráadásul egy több mint tíz éve meglévő és üzemelő információs rendszer leváltására irányul, amellyel lényegében eddig is akadály nélkül látták el a szükséges feladatokat a HM-nél és a Magyar Honvédségnél.

(További részletek a Magyar Nemzet április 10-i számában.)