A Budavári Önkormányzat vezetése mindig nagy figyelmet fordított arra, hogy megőrizze a kerület műemlékeit, hagyományait és ezzel a történelmi városrész egyedi hangulatát, az építészeti és kulturális értékeket. Értékeink, emlékeink és hagyományaink nélkül ugyanis a város nem lenne otthon. Nem új dolgokat kell kitalálni, hanem a régi, megkopott szépségeket kell visszaállítani. Erre jó példa az a közel másfél évtizedes műemlék-megújítási program, amely a Kapucinus utca 9. számú műemlék épület felújításával és átadásával most lezárul – áll a kerület közleményében.

Az elmúlt közel 15 évben 18 műemlékház felújítását végezte el az önkormányzat saját forrásaiból, illetve a főváros városrehabilitációs pályázatból nyert támogatással. A programra 2,7 milliárd forintot fordítottak, ebből mintegy 1,4 milliárd forintot nyert a fővárosi városrehabilitációs pályázaton.

A felújítási munkálatok eredményeként újjászületett a Víziváros. Új arculatot kapott az Iskola utca, a Szalag utca és a Corvin tér, a Pala utca és a Kapucinus utca. Olyan műemlékházakat sikerült eredeti szépségükben megmenteni, mint például a Batthyány téren álló Casanova-ház és a Négy évszak-ház vagy a Toldy Gimnázium huszártornya vagy éppen a Kapucinus utca 9. számú lakóépület, amely XV. századi alapokra épült.

Érdekessége, hogy a mai napig őrzi a középkori várnegyed leggazdagabb külvárosának, a mai Vízivárosnak korabeli léptékét, jellemző épülettípusát, beépítési módját. A legrégebbi korszaktól kezdve minden század beazonosíthatóan rajta hagyta a nyomát. Egykori, egymást követő tulajdonosai – mészárosok, kéményseprők, ácsok, halászmesterek – hasonló társadalmi státuszúak voltak az évszázadok során ezért mindig csak annyit változtattak az épületen, ami kényelmes lakhatóságát és dekorativitását biztosította.

Érdekességét tovább növeli, hogy a II. világháború után nem esett át „korszerű műemlék-helyreállításon”, lehetővé téve, hogy a régészek diagnosztikai módszerekkel térképezzék fel az épület múltját. A falkutatás a budai várfalon kívül eddig az egyetlen ismert gótikus hármas ülőfülkesort tárta fel. Emellett a falazatból közel harminc darab másodlagosan beépített török turbános sírkő is előkerült. A felújítás során ezen értékeket megőrizték, akárcsak a reneszánsz ízlésű, kora barokk freskótechnikával készült homlokzati festést és a famennyezeteken a biedermeier mintákat.

Az épület pincéjében a XVIII. századtól a „Két törökhöz” címzett kocsma működött. A cégér felirata az épületen is látható: All(es) hier Schencke Man Ein Das Rothe Türcken Blut, Auch Bier Und Weis u(nd) Ro(th) So Uns Ergo ferSchu(ld)? – Itt mindenki(nek) töltsék a vörös török vért, sört is és fehér és vörös (bort is), így (maradt) nekünk tehát az adósság?/(a vétkezés?).

További felújított épületek:

(a felújítás időrendi sorrendjében)

Batthyány utca 25.

Zárt sorú, L alakú beépítésű, egyemeletes korai klasszicista lakóház, 1815 körül épült. Homlokzatán kör alakú mélyített tükrökben az évszakokat, a Napot és a Holdat szimbolizáló domborművű női fejek láthatók. 2000-ben készült el a tető felújítása, a következő évben a lakások korszerűsítése, a külső és belső homlokzat felújítása, az udvari kis épület és a kert felújítása, valamint a gépészeti alapvezetékek cseréje. A beruházás értéke: 80 millió Ft

Iskola utca 32.

Zárt sorú, L alakú beépítésű egyemeletes lakóház, klasszicista elemeket vegyítő, szolidabb romantikus architektúrával. 2001-ben a lakások korszerűsítésével együtt megtörtént a teljes külső és belső műemléki helyreállítása. A beruházás értéke 70 millió Ft.

Fő utca 3. (Bem rakpart 2.)

Zártsorú, körülépített udvaros, két utcára néző, kétemeletes épület, romantikus homlokzattal. 2002-ben készült el teljes külső és belső helyreállítása, a tetőteret műteremlakásokkal bővítették. A beruházás értéke 300 millió Ft.

Hunyadi János út 9. (Jégverem utca 7.)

A kétemeletes, kora eklektikus sarokház 1868-ban épült. 2002-ben történt meg az utcai és az udvari homlokzatok helyreállítása, a tető és az udvar felújítása, valamint a gépészeti alapvezetékek cseréje. Tetőterében lakásokat alakítottak ki. A beruházás értéke: 300 millió Ft.

Batthyány tér 4.

Zárt sorban épült, két udvart körülölelő, két utcára néző lakóház, a Batthyány tér felé egyeme-letes rokokó, a Gyorskocsi utca felé háromemeletes késő barokk épület, kora klasszicista homlokzattal. 1730-tól majd száz évig a Fehérkereszt fogadó működött itt, amelyben a hagyomány szerint megszállt Casanova is; innen ered a ház elnevezése. Az azonban bizonyos, hogy II. József, a kalapos király járt a fogadóban. 2004-ben történt meg az utcai és az udvari homlokzatok helyreállítása, a tető és a kert felújítása, valamint a gépészeti alapvezetékek cseréje. A beruházás értéke 122 millió Ft.

Toldy Ferenc utca 14.

Zár sorú beépítésű, egyemeletes historizáló stílusú lakóház. 2004-ben történt teljes külső és belső helyreállítása. A lakásokat korszerűsítették, a tetőtérben újakat alakítottak ki. A telek nyugati oldalán támfalat építettek. A beruházás értéke 170 millió Ft.

Szalag utca 12.

Zárt sorban álló, négyszögletes udvarát négy szárnnyal körülvevő, egyemeletes klasszicista lakóház, Beck Flórián hentesmester építette 1840–1844 között. Az épület a Pesten számtalan példával bíró klasszicista lakóháznak szinte egyedüli vízivárosi emléke. 1999-ben történt meg a tető, 2007-ben a homlokzatok teljes, és a belső helyreállítás. Megújult a homlokzat, a lépcsőház, a kapualj, valamint a teljes gáz és az elektromos vezeték, és kicserélték a külső nyílászárókat. A beruházás értéke 70 millió Ft.

Szalag utca 18.

Zárt sorú beépítésű, U alakú alaprajzi elrendezésű, egyemeletes copf lakóház. A 18. század elején földszintesre épült ház 1800 körüli emeletráépítéssel és új homlokzati kiképzéssel kapta mai formáját. 2008-ban a teljes körű külső és belső műemléki helyreállítása a lakások korszerűsítésével együtt történt meg. A beruházás értéke 154 millió Ft.

Szalag utca 20.

Zárt sorú beépítésű, U alakú alaprajzi elrendezésű, egyemeletes copf lakóház. 1795 körül épült, korábbi alapokon. Teljes körű külső és belső műemléki helyreállítása, a lakások korszerűsítésével, 2009-ben fejeződött be. A beruházás értéke 55 millió Ft.

Batthyány tér 3.

Zárt sorba épített, körülépített udvaros, kétemeletes copf lakóház, amelyet a homlokzati dom-borművek miatt Négy Évszak háznak is neveznek. 2009-ben a Budavári Önkormányzat helyre-állította, megújultak az utcai és az udvari homlokzatok, a tető és a kert. A beruházás értéke 60 millió Ft.

Iskola utca 14.

Utcavonalban álló, zárt sorú beépítésű, U alaprajzi elrendezésű egyemeletes barokk lakóház, a Víziváros talán legszebb barokk polgári építkezése. 2010-ben teljes külső és belső műemléki felújítás történt a lakások korszerűsítésével együtt. A beruházás értéke 150 millió forint.

Toldy Ferenc utca 9. (Donáti utca 30.)

Szabadon álló, H-alaprajzú, kétemeletes, gótizáló téglaarchitektúrájú, romantikus stílusú iskolaépület, amelyben a nagy hírű Toldy Gimnázium működik. Az egykori Budai Főreáliskola Petschnig Nepomuk János grazi származású építész tervei szerint készült házát 1859-ben vette használatba. A Budavári Önkormányzat 2010-ben felújította a kapuzatot és a tetőzet egy részét, és rekonstruálták az épület jelképét, a huszártornyot is. A beruházás értéke 110 millió forint volt.

Fő utca 5. (Bem rakpart 3.)

Két utca közt átmenő telken zárt sorban épült kétemeletes lakóház a Fő utca felé kéttraktusos, a rakpart felé egytraktusos szárnnyal, romantikus nyerstégla homlokzatokkal, amelyek közül a Duna-partit később bevakolták. 2011-ben történt a Fő utcai és a Duna-parti homlokzat, az udvari homlokzatok és a tető helyreállítása. A beruházás értéke 50 millió Ft

Fő utca 20. (Pala utca 3.)

Utcasarkon álló, L alakú beépítésű, egyemelets lakóház copf architektúrával. 2011-ben utcai és udvari homlokzatait helyreállították, a nyílászárókat kicserélték, a tetőt felújították, a homlok-zati domborműveket és a kőmunkákat restaurálták. A beruházás értéke 46 millió Ft.

Iskola u. 12.

Utcasorban álló, U alaprajzú, kétemeletes copf lakóház, amely 1800 körül épült. 2011-ben teljes külső és belső műemléki felújítást kapott. A beruházás értéke 280 millió Ft

Hunyadi János út 18. (Csónak utca 7.)

Zárt sorú, egyemeletes lakóház romantikus homlokzattal, kertjének hátsó, Csónak utcai oldalán két, ugyancsak romantikus homlokzatú épületrésszel. 2010-ben a Hunyadi János úti szárny homlokzatát és a tetőt állították helyre, restaurálták a szobrokat és a köveket. Az udvari hom-lokzat és a terasz műemléki felújítása 2012-ben történt. A beruházás értéke 31 millió Ft.

Pala utca 8.

Zárt sorban álló, körülépített udvaros, barokk lakóház, egyemeletes utcai és földszintes udvari szárnyakkal. 2011 és 2013 között megtörtént a megsemmisült keleti szárny rekonstruálása, az utcai és az udvari homlokzati helyreállítás, a kőszerkezetek restaurálása és a tetőfelújítás. A földszinti lakásokat korszerűsítették, a kertet rendezték. A beruházás értéke 210 millió Ft.