Hirdetés

Április 14-én meghitt ünnepségnek ad otthont Monok község önkormányzata. Ezen a napon lesz 175 éve, hogy kormányzó elnökké választották Kossuth Lajost, az évfordulóról látványos, huszárfelvonulással és huszárverbunkkal színesített rendezvénnyel emlékeznek meg Monokon, a Kossuth Lajos szobra előtti téren 14 órai kezdettel.

1848. március 15-én Pesten kitört a forradalom, az országgyűlés pedig törvényekkel teremtette meg az új Magyarország alapjait. Az április 7-én kinevezett első magyar kormányban Kossuth pénzügyminiszteri tisztséget kapott, nevéhez fűződik többek között az önálló bankjegykibocsátás és honvédség megsegítése: 1848. július 11-én az országgyűlésben elmondott lelkesítő szónoklatában kétszázezer újonc kiállítását, valamint 42 millió forint hitelt kért, amelyeket a ház meg is szavazott.

A honvédő háború katonai sikerei nyomán egy évvel később Kossuth javaslatára 1849. április 14-én a debreceni Nagytemplomban kimondták a Habsburg-ház trónfosztását, elfogadták a Függetlenségi Nyilatkozatot és Kossuthot megválasztották kormányzó elnöknek. Esküje így szólt:

Korábban írtuk

Én Kossuth Lajos, a nemzetgyűlés által megválasztott kormányzóelnök, esküszöm a nemzet függetlenségi nyilatkozatának minden következményeiben fenntartására és engedelmességre a nemzetgyűlés törvényei s határozatai iránt. Isten engem úgy segéljen!”

– Nagy öröm számomra, hogy együtt ünnepelhetjük ezt a jubileumot – mondta Bártfay Emese, az idén a 750 éves jubileumát ünneplő Monok polgármestere, aki külön kiemelte, mennyire fontosnak tartja, hogy megőrizzék a nagy elődök emlékét és fejet hajtsanak bátorságuk, hazafiságuk előtt.

A rendezvényen jelen lesz Koncz Zsófia energiaügyi miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, a Honismereti szövetséget pedig Debreczeni-Droppán Béla elnök képviseli. Az esemény díszvendége Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas és Emerton-díjas színművész.