Hirdetés

Vajda Zoltán (MSZP) ócskának és a gagyinak minősítette a 2024-es költségvetést, amelynek szerinte semmi köze nincs a valósághoz. Emlékeztetett arra, hogy az idei költségvetést 4 százalékos növekedéssel és 5 százalékos inflációval tervezték, miközben egy éve technikai recesszióban van a magyar gazdaság, az infláció a tervezett háromszorosa és a büdzsét tavaly nyári elfogadása óta százszor módosították. Ebből még sem vont le semmi tanulságot a kormány – bírált, megjegyezve, az uniónak tett ígéretek ellenére nem szüntetik meg a különadókat sem.

Szerinte jobban járna az ország, ha a költségvetést visszavonnák.

Közölte, a kormány jelentette kockázatot a magyar embereknek egyre drágább finanszírozni, minden magyar ember évente 150 ezer forinttal többet kénytelen fizetni a magyar államadósság finanszírozására az „Orbán-kockázat” miatt. Azt mondta, a kormány mindent megtesz azért, hogy ne érkezzenek meg Magyarországra az uniós források.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára kijelentette: a költségvetés főösszegei reálisak és teljesíthetők. Szerinte a képviselő felszólalásában egy biztos elem volt: az Országgyűlés előtt van a jövő évi büdzsé. Hozzátette: a 2010 előtti, szocialista kormányok által készített költségvetések egyetlen évben sem teljesítették a költségvetési hiányt, inkább azokra lehet mondani, hogy ócska és gagyi.

Jelezte azt is, hogy a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék is támogatja a költségvetési törvényjavaslatot.

A büdzsé módosításáról azt mondta, ha a kormány egyik irányzatból átcsoportosít egy másikba, az a kormány jogszabály adta lehetősége. Háborús idők vannak, ezért az átcsoportosítást a kormány joggal teszi meg – mondta.

A magyar emberek egy fillérrel sem fizetnek többet azért, mert az uniós források nem érkeznek meg – hangoztatta. Úgy értékelt, a képviselő a multicégeket védi, amikor azt kifogásolja, nem szünteti meg a kormány a különadókat.

Korábban írtuk