Hirdetés

Vajda Zoltán (MSZP) kiemelte: rezsistopra van szükség, nem „fideszes megszorításokra”, mert Magyarország egy „soha nem látott” megélhetési katasztrófa küszöbén áll. A magasabb árcéduláknak csupán a kormány a nyertese, mivel a magasabb árakra is 27 százalékos áfakulcs rakódik ugyanúgy, mint a korábbi alacsonyabb árakra – mondta.

Ezért azt kérdezte: miért „nyerészkedik” a kormány a drasztikusan megemelt áram- és gázszámla mellett a világrekordernek számító 27 százalékos áfával, és mikor csökkentik a tüzelőanyagok, valamint az egyetemes villamos-energia és földgázszolgáltatás áfakulcsát az MSZP által javasolt öt százalékra?

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában azt mondta: katasztrófát a baloldal okozott 2009-ben a válságkezelésükkel. Államcsődöt okoztak, holott sem háború, sem szankciók nem voltak.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Európában a magyar az egyetlen kormány, aki minden embert és minden családot érintő, jelentős megtakarításra is ösztönző rezsitámogatást vezetett be. Hozzátette: ezt is szeretnék fenntartani.

Korábban írtuk

Az interpelláló nem fogadta el a választ.