Térjenek észhez!

🥴 Miért nem térnek észhez? A vírus ellen kell küzdeni, az embereket kell menteni! 👉 Az MSZP javaslatairól beszéltem napirend előtt a Parlamentben! #koronavírus #5pontoscsomag #mszp #tóthbertalan #szociálismunka #egészségügy #munkanélküliség

Gepostet von Dr. Tóth Bertalan am Montag, 20. April 2020
Hirdetés

Tóth Bertalan (MSZP) azt kérdezte a kormánytól: miért nem kezdik el a valós küzdelmet a járvány ellen? Sürgette, hogy a védőeszközöket jutassák el az emberekhez, indítsák újra a normál egészségügyi ellátást. Ki kell terjeszteni az ápolási díjat a kórházakból most hazaküldött betegek gondozóira; a szociális ágazatban dolgozók is megérdemlik az egyszeri 500 ezer forintos juttatást – javasolta. Hozzátette: rendeljenek el elbocsátási stopot a közszférában és a multiknál, a dolgozók bérének 80 százalékát fizesse ki az állam.

Szerinte ha a betegek érdekét nézte volna a kormány, akkor nem rakott volna ki több ezer embert a kórházakból.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, folytatják annak az ellátását, aki az orvosok véleménye szerint kórházi ápolásra szorul. Az ágykapacitásokról szólva elmondta, senki sem tudja pontosan megmondani, hány kórházi ágyra lesz szükség 2-5 hét múlva, ezért a legrosszabb forgatókönyvre készülnek. Jelezte azt is, hogy bevezették a bázisfinanszírozást a kórházaknál, hogy a felszabadított ágyak miatt ne essen vissza bevételük.

A védőfelszerelésekről közölte, hónapokkal később is kell, hogy legyen védőfelszerelés, elsősorban az egészségügyben dolgozóknak, ezért nem lehet azokat holnap kiosztani.