Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Hirdetés

Varga Judit a Szuverenitás konferencián arról beszélt, hogy szerinte a szuverenitás annak a kijelölését jelenti, hogy hol van a határ állam és állam, valamint állam és nemzetközi szervezet között az önrendelkezés és a szabadság kérdésében.

A politikus felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan kérdések, amelyekben soha senki nem dönthet a magyarok helyett, ilyen például a migráció vagy a házasság és a család témája. Brüsszelben mégis ezekről és még ezeknél is súlyosabb kérdésekről – mint a háború és béke – akarnak a magyarok helyett dönteni – mondta.

Az Európai Unió a szerződéses keretek és a jog betartása helyett politikai ízlések és preferenciák, önkényes értékválasztások alapján definiálja a határokat az uniós kompetenciák és a tagállamok kizárólagos hatáskörei között – fogalmazott a politikus.

Márpedig csak azért, mert bizonyos politikai többség szerint helyes a migráció, attól ez az értékválasztás, érzés nem írhatja át a szigorú nemzetközi jogi szerződésekben lefektetett tagállami hatásköri szabályokat – jelentette ki.

Korábban írtuk

Varga Judit szerint Magyarországnak mindennap meg kell harcolnia a szuverenitásért országhatáron kívül és belül: küzdenie kell a külső nyomás és befolyásszerzés ellen, miközben az ország érdekeit érvényesíti a „nemzetközi arénában”. Mindeközben pedig határokon belül az idegen érdekek kiszolgálóinak támadásait kell visszaverni, akik „álcivil hálózatok és guruló dollárok” segítségével próbálják aláásni a magyarok önrendelkezését.

A politikus kitért a lengyel választási eredményekre is. Szerinte Lengyelországban a „brüsszeli alapértelmezett demokráciát” kezdik beállítani, amely nem más, mint hogy a politikai többséget sok kicsi politikai kisebbség győzze le, amelyeket csak a kormányzópárt elleni gyűlölet tart össze. Fontos kérdésekben azonban annyi különbség van köztük, amely problémát okoz majd a működésben. A cél pedig épp ez, mert így könnyű megsérteni egy ország szuverenitását, behatolni egy ország saját cselekvőképességébe, mondta Varga Judit. Hozzátette:

Épp ezért érdemes megbecsülni, hogy „nálunk egy nagy flotta minden hajója egy irányba tart”, ezáltal sérthetetlen az ország.

Varga Judit kiemelte, tavasszal hatalmas küzdelmeket kell vívnia Magyarországnak, mert „a tankok átfordulnak Lengyelország felől Magyarország irányába, ugyanazt a receptet akarják majd alkalmazni, és csak rajtunk múlik, hogyan tudunk ellenállni ennek”.

Ezért fontos, hogy a kormány megőrizze a stabilitást, mindig összhangban legyen a választók akaratával, a nemzeti érdekkel – hangoztatta a politikus.

Azt is mondta, hogy az elmúlt évtizedben az EU egyszer sem tudta eltalálni, mi az európai emberek és nemzetek valódi érdeke, és bebizonyosodott, hogy az unió legnagyobb kihívásaira egyedül az erős nemzetek tudnak olyan válaszokat adni, amelyek valóban az emberek érdekeit képviselik.

Változásra van szükség Európában, és el kell érni, hogy az európai választók képesek legyenek ezen felismerés szerint cselekedni, ehhez pedig a nemzetközi politikai palettán megfelelő alternatívákra van szükség – mutatott rá Varga Judit.