Fotó: MTI/Honvédelmi Minisztérium
Vargha Tamás államtitkár beszédet mond az auschwitzi egykori náci német haláltáborban, az I. tábor 18-as számú épülete előtt tartott megemlékezésen 2024. május 6-án
Hirdetés

Vargha Tamás az Élet menete nevű nemzetközi megemlékezésre érkezett az auschwitzi emlékhelyre. Az általa vezetett magyar küldöttség, ezen belül 21 holokauszt-túlélő és 500 fiatal délelőtt külön megemlékezést is tartott az Auschwitz I. tábor 18-as számú épülete előtt, ahol a magyar áldozatoknak szentelt kiállítás látható.

„Kegyelettel emlékezünk azokra a zsidó emberekre, akiket származásuk és vallásuk miatt üldöztek és gyilkoltak meg” a második világháború idején – mondta Vargha Tamás, majd így folytatta: „Kegyelettel emlékezünk 6 millió zsidó embertársunkra, emlékezünk 600 ezer magyar honfitársunkra, emlékezünk 2 ezer székesfehérvári zsidó emberre is, akiket elhurcoltak”.

„Soha többé nem engedhetjük meg, hogy az akkor történtek valaha is megismétlődjenek” – hangsúlyozta. A holokauszt nemcsak a magyar zsidóság, hanem az egész magyar társadalom és az egész világ legnagyobb tragédiája volt, „hiszen egy nemzet testéből szakították ki több százezer honfitársunkat” – fogalmazott.

Az áldozatok emlékezete előtti főhajtás után „fel kell egyenesedni, tovább kell menni”, a múlttal való szembenézés után, „alakítanunk kell a jelent, előre kell tekintenünk a jövőbe (…), cselekednünk kell, hogy soha többé az emberiség ne kövesse el ugyanazt a bűnt még egyszer” – jelentette ki az államtitkár.

Korábban írtuk

Fontosnak nevezte a fiatalok részvételét a megemlékezésen, hiszen ők a jövő, ők azok, akik „majd emlékeztetik gyermekeiket és unokáikat, hogy soha többé ilyen ne történjen meg”.

Jelentős üzenetnek nevezte a holokauszt túlélőinek részvételét a megemlékezésen. A túlélők jelenlétükkel „az élet igenlésének, az élet szeretetének üzenetét hordozzák, ez pedig az az út, amely a jövőbe kell, hogy elvezessen” – fogalmazott Vargha Tamás.

Az Élet menete az 1988-ban kezdeményezett nemzetközi oktatási program része, idén a magyarországi zsidók deportálásának 80. évfordulójához is kötődik.

Hétfő délután a külföldi küldöttségek három kilométeres utat tesznek meg a második világháborús halálmenetek egyik, az Auschwitz I. lágert és az auschwitz-birkenaui megsemmisítő tábort összekötő útvonalon.

Az auschwitz-birkenaui táborkomplexumba deportáltak számát hozzávetőlegesen 1,3 millióra teszik, közülük 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, ők alkották a zsidók legnépesebb csoportját. Közülük – az auschwitzi múzeum adatai szerint – 325-330 ezer embert azonnal érkezésük után gázkamrákban pusztítottak el, mintegy 25 ezren a későbbi szelekciók során vesztették életüket. A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legalább 1,1 millió volt.