Fotó: parlament.hu (képernyőkép)
Hirdetés

Varju László (DK) arról beszélt, hogy a kormány a gáz árát egy éve hétszeresére emelte. Hazugságnak nevezte, hogy erre a világpiaci ár emelkedése miatt lett volna szükség. Kijelentette: valójában Orbán Viktor miniszterelnök miatt ilyen magas a rezsi.

Azt mondta: nemrég kiderült, hogy a kormány a köbméterenkénti 125 forintos gázt 676 forintért, vagyis ötszörös profittal adják tovább az embereknek.

„Így lopott meg az Orbán-kormány minden magyart” – jelentette ki. „Adják vissza a pénzünket!” – követelte. Szerinte az elmúlt egy év összes gázszámlájának négyötödével tartoznak az embereknek.

Fizessenek a milliárdosok, és fizessék vissza a kormányzati extraprofitot! – hangoztatta.

15-ször emelték az energiaárakat a Gyurcsány–Bajnai-kormányok idején

Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium parlamenti államtitkára úgy válaszolt: a DK-nak nem a leghitelesebb témája az energiaár és a rezsicsökkentés kérdése. Kormányzásuk alatt ugyanis tizenötször emelték az energiaárakat.

Arra mutatott rá: az Eurostat adatai szerint jelenleg a magyar családok fizetik a legkevesebb áram- és gázárat. Az áramért például Amszterdamban több mint háromszorosát kellett fizetni. A földgáz pedig Bécsben és Rómában több mint ötszörösébe, Svédországban több mint tízszeresébe kerül.

Korábban írtuk

A kormány 1078 milliárd forintot adott az embereknek az első hét hónapban a rezsiszámlák csökkentésén keresztül – folytatta.

Kitért arra is, hogy az Európai Bizottság nem először támadja a rezsicsökkentést, a DK pedig ismét nem a magyar családokat képviseli, amikor támogatja ezt az unióban.