Muraszemenyén, Molnáriban, Murarátkán és Tótszerdahelyen kezdődött meg vasárnap az árvízi védekezés a megáradt Mura folyó miatt.

Hirdetés

Muraszemenyén mintegy ötven önkéntes dolgozott a gát megerősítésén, homokzsákokkal védtek körbe három lakóházat, az egyik ingatlanban élő idős embernek el kellett hagynia otthonát a magas víz miatt. Az önkéntesek csaknem 2500 homokzsákot használtak fel a védekezéshez, őket egy munkagép is segítette a munkálatokban.

Murarátkán, a településen átmenő 7538-as utat a falu közepén lezárták, mobilgátat helyeztek ki. A település minden része megközelíthető maradt azonban. Tótszerdahelyen hetven önkéntes közel 13 ezer homokzsákkal erősítette meg a Mura töltését, itt is munkagépek és szállítójárművek segítettek a védekezésben.

Molnáriban százötven önkéntes dolgozott a helyi töltés magasításán, amihez 15 ezer homokzsákot használtak fel. A munkában Bak, Nagylengyel, Zalaszentiván, Molnári, Pórszombat és Gellénháza települési önkéntes mentőcsoportjai, a Pelso járási, a Göcsej járási, valamint a Zala mentőcsoport tagjai vettek részt.

A Mura vízállása hétfőn kora délután 548 centiméter volt Letenyénél. A szakemberek éjfélre várják a tetőzést, az előrejelzések szerint azonban keddtől kedvezőbb időjárási fordulat áll be, aminek következtében megindul a folyó apadása – jelezte a zalai katasztrófavédelem.

A Vízügyi Főigazgatóság honlapjának adatai szerint a Murán Letenyénél 554 centiméter volt eddig a valaha mért legmagasabb vízállás.

Korábban írtuk