Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában azt mondta: azt tudni lehet, hogy a baloldal dollármilliókat kapott külföldről a 2022-es országgyűlési választási kampányra. Közlése szerint a pénz Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke és Karácsony Gergely főpolgármester emberein keresztül érkezett a kampányba.

Hirdetés

A frakcióvezető úgy fogalmazott, hogy ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely az elmúlt másfél évben „hazugságcunamit” adott elő. A főpolgármester szemrebbenés nélkül folyamatosan hazudik a választók arcába – mondta Wintermantel Zsolt, aki szerint Karácsony Gergely „nyakig benne van a rendszerváltás óta történt legsúlyosabb külföldi beavatkozási kísérletének botrányában”.

Wintermantel Zsolt arról beszélt, Karácsony Gergely 2022 tavaszán még azt állította: nemhogy külföldi pénzek nincsenek a baloldal kampányában, de azt is felvetette, hogy egyáltalán van-e benne pénz. „Már ekkor elkezdte a magyar választókat hülyének nézni, azt gondolta, simán belehazudhat a szemükbe” – mondta.

A frakcióvezető felidézte, tavaly novemberben miután nyilvános lett a titkosszolgálati jelentés a Fővárosi Közgyűlésben azt kérdezte Karácsony Gergelytől: „rendjén valónak tartja-e, hogy baloldali politikusok guruló dollárokat fogadnak el és idegen pénzből idegen érdekeket szolgálnak?” Karácsony Gergely válasza cinikus mellébeszélés volt – mondta.

Korábban írtuk

Wintermantel Zsolt elmondta, a főpolgármesternek tavaly decemberben lehetősége lett volna, hogy a közgyűlésben őszinte tájékoztatást adjon a közvetlen munkatársa, Korányi Dávid, a „tiltott kampányfinanszírozási botrány egyik fontos alakjának” szerepéről, de inkább terelt és mikroadományokról „hazudozott”. Az újabb és újabb információk alapján aztán kiderült, hogy szó sincs mikroadományokról – tette hozzá.

Wintermantel Zsolt emlékeztetett arra is, hogy az OTP Bank szeptemberben feljelentést tett a Karácsony Gergely által létrehozott 99 Mozgalom gyanús finanszírozása miatt.

A politikus azzal folytatta, hogy Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlés szeptemberi ülésén elmondhatta volna, hogyan és miként fizette be Perjés Gábor, a főpolgármester „táskás embere” a mozgalom számlájára a „friss, ropogós, sorszámfolytonosan kötegelt ötven és száz eurósokat”, amelyek fizikailag sem férhettek bele az emlegetett gyűjtőládákba.

Karácsony Gergely ekkor is cinikusan belehazudott a budapestiek arcába, és továbbra is úgy tett, mint akinek az egészhez semmi köze nincs – mondta Wintermantel Zsolt.

A politikus azt kérdezte Karácsony Gergelytől, hogy mit ígért a külföldi megrendelőknek a kampányfinanszírozásért cserébe? Majd további megválaszolatlan kérdésekkel folytatta: miért éri meg a külföldi megbízóknak a baloldalba fektetni; honnan van a pénz; történt-e hamisítás, valósak-e a jegyzőkönyvek?

A felszólalást követően a Fidelitas aktivistái egy molinót feszítettek ki, amelyen Karácsony Gergely befogja a szemét, a fülét és a száját, mellette pedig Gyurcsány Ferenc, Alex Soros és Tordai Csaba arcképmása volt látható. A molinóra azt írták: „Karácsony nem lát, nem hall, nem beszél”.

Karácsony Gergely a felszólalásra reagálva azt mondta: demokráciában és jogállamban nem a kormánynak, hanem a népnek van szuverenitása. A kedden elfogadott javaslatok pont annak a magyar népnek a szuverenitását próbálják csorbítani, akiknek a jogait védeni kellene a hatalommal szemben – jelentette ki.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy az önkormányzati választások előtt néhány hónappal a fideszes kétharmad újraírta a választási szabályokat, hiszen – mint fogalmazott – „annyira gyáva, hogy azt a vereséget, amit Budapesten mindenképpen kinéz neki, azt próbálja valahogy mérsékelni”. Annyira gyávák, hogy még a saját nevükre se merik venni az erről szóló javaslatot, és megkérték a „fiókszervezetüket”, a Mi Hazánk Mozgalmat, hogy nyújtsa be azt – tette hozzá.

Karácsony Gergely arra a kérdésre, hogy mit kértek a kampány támogató, szintén kérdéssel felelt: Wintermantel Zsolt felteszi-e azt a kérdést is, hogy mit kértek a kormánytól az arab befektetők, amikor Magyarország és Budapest legértékesebb fejlesztési területét kinézték maguknak? Továbbá feltette-e már azt a kérdést, hogy mit kért a kínai állam a Fudan egyetemért és mit kértek az oroszok Paks 2 megépítéséért?

Karácsony Gergely azt mondta, nem látja a Fidesz ajánlatát Budapestnek, és a választás abban a rendszerben nyerik meg, ami éppen a Fidesz „önkényes politikai döntése szerint megszületett”.