Wintermantel Zsolt úgy fogalmazott, hogy a főváros baloldali vezetése elköltötte a rekordméretű, több mint 200 milliárd forintos tartalékot, amelyet a Fidesz-KDNP városvezetéstől örökölt meg, elköltötte a tavalyi rekordméretű adóbevételt, és még hitelt is felhalmozott. „Ez teljes csőd” – tette hozzá.

Hirdetés

Kiemelte, hogy szinte nulla fejlesztés van a főváros jövő évi költségvetésében, miközben a bevételi oldalon több mint 300 milliárd forintos iparűzési adó bevétele lesz a Fővárosi Önkormányzatnak, Összehasonlításképpen 2018-ban, Tarlós István főpolgármesterségének utolsó teljes évében, 149 milliárd forint volt az iparűzési adóból származó bevétel.

A főváros által kifogásolt szolidaritási hozzájárulással kapcsolatban azt mondta, hogy bár annak mértéke növekszik, de ennél jóval nagyobb mértékben növekszik az iparűzési adóból származó bevétel. Jövőre mintegy 15 milliárd forinttal nő a szolidaritási hozzájárulás, és több mint 30 milliárd forinttal az iparűzési adó bevétele – hangsúlyozta.

Korábban írtuk

Kitért rá, hogy a városvezetés azt az 50 milliárd forintos kötelezettségét, amelyet ki kellett volna fizetnie a közösségi közlekedés finanszírozására, nem tudta saját bevételeiből megtenni.

„Pénzügyi trükközéssel, úgynevezett faktorálással tudták finanszíroztatni a költségeket”

– emelte ki, hozzátéve, hogy ez tulajdonképpen hitel. Szólt arról is, hogy a főváros növelni tudná a bevételeit például aktív ingatlangazdálkodással, a költségeket pedig az önként vállalt feladatok racionalizálásával lehetne csökkenteni.

A jelenlegi városvezetés azonban nem gondolkodik, csak sodródnak – hangsúlyozta Wintermantel Zsolt. Mint mondta, ez tipikus baloldali hozzáállás. A politikus a kialakult helyzet kapcsán Margaret Thatchert idézte, az egykori brit miniszterelnök azt mondta, hogy a szocialistákkal az a baj, hogy előbb-utóbb mindig kifogynak a mások pénzéből.

„Ha nem sikerül nyáron leváltani a baloldali vezetést a főváros éléről, akkor akár a technikai csőd is bekövetkezhet, leállhat a közösségi közlekedés vagy a város működése”

– mutatott rá a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője.