Lefékeződött, majdhogynem megállt a Fidesz múlt év második felében tapasztalt visszaesése. Míg a múlt május és november között 46-ról 33 százalékra csökkent a nagyobbik kormánypárt támogatottsága a teljes népesség körében, az utóbbi hónapokban csak minimális lemorzsolódás látszik: most a választópolgárok 32 százaléka áll mögötte – derül ki a Závecz Research friss pártpreferencia-kutatásából, melyet a hvg.hu közölt.

Hirdetés

A felmérés szerint is az egyre több ellenzéki politikust igazoló DK lépett második politikai erővé az országban. Gyurcsányéknak van a legerősebb és folyamatosan bővül tábora: a parlamenti választásokat követően 9 százalékos volt, novemberben 11, ezúttal 12 százalék a DK-sok aránya a teljes népesség körében.

A harmadik helyen a Mi Hazánk tanyázik, amelynek kis emelkedésekkel a múlt év májusi 5-ről mostanra 7 százalékra nőtt a támogatottsága. Mögöttük a Momentum jön 6 százalékkal, majd érdekes sorrend következik: Záveczék szerint a több más kutatás által is mélypontján mért MSZP még így is megelőzi a Jobbikot: előbbire a népesség 4 százaléka, utóbbira 3 százaléknyian szavaznának.

Szintén 3 százalékos párt az LMP is a teljes népesség körében. A Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak (MKKP) jelenleg 2, a Párbeszédnek pedig 1 százalékos a tábora. Szintén 1 százalékot ért el a Márki-Zay-féle Mindenki Magyarországa Néppárt is.

Korábban írtuk

Ugyanez a lista a biztos pártválasztók körében így néz ki: 49 százalék fideszes, 18 százalék DK-s – itt a Mi Hazánknak 9 százaléka van.

A Momentum ebben a csoportban is éppen bejutna a parlamentbe, 6 százalékot érne el. Az MSZP 5, a Jobbik 4, az LMP és az MKKP 3-3, a Párbeszéd és a Mindenki Magyarországa Néppárt 1-1 százalékos.

A Fidesznek minden társadalmi-demográfiai csoportban jelentős az előnye, vezető pozícióját sehol nem veszélyeztetik, írják az elemzésben.

A felmérést február 28. és március 8. között végezték, 1000 fő telefonos megkérdezésével.