Hirdetés

Zsigmond Barna Pál azt írta, az Európai Parlament föderalista többsége arról szavazott, hogy megerősítenék a brüsszeli intézmények jogköreit, és így a nemzetállamok, különösen a közép-európai kisebb tagállamok ne szólhassanak bele a fontosabb döntésekbe. A brüsszeli képviselők a magyar baloldallal karöltve, Guy Verhofstadt belga liberális politikus vezetésével minősített többségi döntéshozatalt követelnek, eltörölnék, hogy a döntések csak egyhangúlag hozhatók, így a vétó intézményét is – tette hozzá.

Az államtitkár úgy látja, ezzel megkerülnék azokat a tagállamokat, így Magyarországot is, amelyek saját nemzetük és állampolgáraik érdekeit képviselik. A politikus emlékeztetett arra: a konszenzusos döntéshozatal mindig is az Európai Unió működésének „a gerince és fundamentuma” volt, ami garanciát jelent a tagállamok egyenlőségére és szuverenitására.

Magyarország olyan integrációban hisz, amely a tagállamok egyenlőségén alapul – hangsúlyozta, megjegyezve, ezzel szemben Brüsszel föderális európai szuperállamot vizionál, amelyben szűkítettek a nemzetállamok jogköreit. Hozzátette: a polgárok által megválasztott kormányok szuverenitását a brüsszeli bürokraták javára csökkentenék.

Értékelése szerint a magyar baloldal a nemzeti érdekek helyett a nemzetközi érdekeket képviseli Brüsszelben és itthon egyaránt.

Korábban írtuk

Brüsszelben azt akarják, hogy ne a tagállamok döntsenek többi között a védelempolitikájukról, a migrációs politikájukról, az adózásról vagy külpolitikai kérdésekről – ismertette Zsigmond Barna Pál az EP-nek benyújtott javaslat részleteit.

Ha ezek a tervek megvalósulnának, könnyen el tudnák törölni a rezsitámogatást, a kamatstopot vagy az extraprofitadót – mutatott rá a politikus. Hozzátette, hogy a tagállamoknak nem lenne beleszólásuk abba sem, hogy kit engednek be a területükre. „Arra köteleznének bennünket, hogy fogadjuk be és tartsuk el az illegális bevándorlókat” – közölte. A további következmények között említette, hogy Ukrajna európai uniós felvételébe sem szólhatna bele Magyarország, mint ahogyan abba sem, „küldjünk-e még több pénzt és fegyvereket a háborúba”.

„Ránk erőltetnék a gyermekvédelmi törvény eltörlését és az álcivil szervezeteknek is még több befolyást adnának” – írta. Megjegyezte: a brüsszeli javaslatok megkönnyítenék a nemzetek szuverenitásának lebontását.

Ezért fontos – tette hozzá -, hogy a nemzeti szuverenitás védelméről szóló nemzeti konzultáción egyértelmű véleményt nyilvánítsanak a magyarok.

Emlékeztetett: Magyarország EU-csatlakozásakor vállalta: bizonyos jogköröket átruház az unióra, hogy részese lehessen egy versenyképesebb és biztonságosabb Európának. A csatlakozáshoz fűzött elképzelések azonban nem váltották be maradéktalanul a hozzájuk fűzött reményeket, a brüsszeli elit ismét szembe menne az EU egységével – írta a politikus.

„Mi ma is az európai nemzetek szabad együttműködésében vagyunk érdekeltek. Magyarország erős Európában és erős nemzetállamokban hisz” – hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál.