„Nem akarok másokat besározni, legendákat gyártani, ahogy azt előttem már megtették” – kezdte vallomását Marsovszky Balázs, új-budai szocialista képviselő, hatod rendű vádlott. Szerinte a történtekből azért lett ügy, mert megoldatlan a pártok és ifjúsági szervezetek finanszírozása. Marsovszky Balázs létrehozott egy egyesületet, a saját nevén és címén bejegyeztette, tehát nem fiktív egyesület volt. Ez után barátokat hívott meg, hogy belépjenek a Biztos Pont Egyesületbe. A pályázatokon nyert pénzt az egyesület számlájáról egyenesen átutaltatta Zuschlagnak, ahhoz ő nem nyúlt, nem követte annak felhasználását. Megbízott a többiekben, ezért aláírt néhány pályázati beszámolót. Nem gondolta, hogy ez jogellenes.

Marsovszky Balázs tagadta a Lados István másodrendű vádlott vallomásában felhozott vádat, amelyben az állt, hogy ő 10 százalékot kapott volna minden egyes pályázat után. Marsovszky Balázs hatod rendű vádlott visszautasította, hogy ő bűnszervezet tagjaként üzletszerűen követte el tetteit. A csalás bűntettét beismerte, hozzátéve, hogy akaratán kívül sodródott az eseményekbe. A Biztos Pont Egyesületbe szervezetett barátaitól a bíróság előtt kért elnézést.

Zuschlag „fogta” a rendőrséget?

Éveken keresztül „fogta” a rendőrséget Zuschlag János a vele szemben folytatott rendőri nyomozás időszakában – erre lehet következtetni azokból a lehallgatott telefonbeszélgetésekből, melyeket hétfő délelőtt játszottak le a volt szocialista politikus büntetőperének bírósági tárgyalásán.

Mint emlékezetes, a különösen nagy kárt okozó csalással vádolt fiatal szocialista ügyében a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság mintegy 2 éven keresztül semmilyen eredményt nem tudott felmutatni. A per bírósági tárgyalásán már korábban is több olyan adat merült fel, melyek szerint Zuschlag János mindig előre tudta, mikor tartanak házkutatást a rendőrök.

A mai tárgyalási napon meghallgatott telefonbeszélgetések Zuschlag János és a negyedrendű vádlott, Őri András között zajlottak. Őri a kérdéses időben az Országgyűlés MSZP-frakciójának gyermek, ifjúsági és sport munkacsoportjánál dolgozott alkalmazottként. Egy 2007. februárban rögzített felvételen a nyomozás miatt egyre idegesebb Őri András azt kérte Zuschlagtól: beszéljen Lusztig Péterrel, aki korábban MSZP-s országgyűlési képviselő, egykori Baranya megyei rendőrfőkapitány, sőt Lamperth Mónika belügyminisztersége idején a belügyminiszteri kabinetiroda munkatársa is volt.

Egy másik beszélgetésben Zuschlag azzal nyugtatgatta Őrit, hogy ő tudja „fogni” a rendőröket. Egyébként a másodrendű vádlott, Lados István korábbi vallomása szerint Zuschlag őt is azzal nyugtatta, hogy a 2005-ben indult nyomozással kapcsolatban egyeztetett a Bács-Kiskun megyei rendőrfőkapitánnyal. A vádbéli időszakban dr. Király Ferenc rendőr dandártábornok volt a megyei rendőrfőkapitány, akit 2007. november 18-án indoklás nélkül leváltottak a posztjáról. Addigra egyébként már az ügyészség vette át a nyomozást Zuschlag János és csoportja ellen, a rendőrség eredménytelensége miatt. Mint a tárgyaláson egy telefonbeszélgetésből kiderült, Zuschlag ezt azzal magyarázta, hogy az együttműködés olyan alacsony volt a rendőrség részéről, hogy azt az ügyészség már nem viselte el.

(MR, HavariaPress)