A Biztos Pont Egyesület és a Vörösfenyő Egyesület tagjait hallgatta meg tanúként a Bács-Kiskun Megyei Bíróság a Zuschlag-perben. Az Ifjú Szocialisták Mozgalma egykori Tolna megyei elnökének akkor lett gyanús a lakcímére bejegyzett civil szervezet, amikor a Dél-Dunántúli Regionális Ifjúsági Tanácsban szembesült a pályázati gyakorlattal. Antal Ágnesnek gyanúsak voltak a mozgalom országos vezetőinek egyes kijelentései is, elmondása szerint arról viccelődtek, hogy ki fog börtönbe menni.

Antal Ágnes azt vallotta: az ifjú szocialisták országos elnökségi ülésein mindig csak a kiadásokról beszélgettek a bevételekről alig. Csak egy idő után vált számára világossá, hogy az MSZP ifjúsági szervezetének finanszírozását Zuschlag Jánosék egyesületeken keresztül oldják meg. Ezután arra kérte Zuschlagot, hogy paksi lakásáról helyezzék át a Vörös Fenyő székhelyét.

A bizonyítási eljárás április 28-án folytatódik.

Elfogultságot jelentett be az egyik vádlott a Zuschlag-perben

Új kirendelt védőt keres a Bács-Kiskun megyei Bíróság, miután a Zuschlag-ügy ötöd rendű vádlottjának védője elfogultságot jelentett be. A bíróság tudomásul vette a kérést, de addig, amíg nem érkezik új védő, az ügyvédnek el kell látnia feladatát. A tanácsvezető bíró szerint egyébként nincs ok arra, hogy megállapítható legyen a bíróság elfogultsága. Hallgassa meg!

Elfogultságot jelentett be a Bács-Kiskun megyei Bíróság ellen az ötöd rendű vádlott védője, Sándor László. Az ügyvéd tette ezt azért, mert a hétfői tárgyaláson benyújtott államtitok feloldását kérő indítványát a bíróság elutasította. Milyen dolog az, hogy titkok alá bújtatják az érzékeny információkat! Milyen dolog az, hogy nem védik meg a saját rendőrfőkapitányukat, aki egyébként az én információim szerint azóta is rendelkezésre áll nyilván, és nem adnak lehetőséget neki, hogy megvédje magát! – közölte. Hogy van joguk nekik ahhoz, hogy tönkretegyék a köztársaság alapintézményét!

Mint ismeretes, Sándor László indítványa arra irányult, hogy fedjék fel annak okát, hogy a Zuschlag-ügy nyomozati szakaszában az akkori eljárást lefolytató kecskeméti bíróság miért tette át az ügyet a szegedi bíróságra. Fodor Endre tanácsvezető bíró azzal indokolta az államtitok feloldását kérő indítvány elutasítását, hogy az a mostani tárgyalást nem befolyásolja. Az itt nem jelent meg a Bács-Kiskun megyei Bíróságon. Erről hivatalból tudnia kéne. Akármiről is volt szó ebben az eljárásban, annak a jelen ügyben az adott nyomozati anyag mellett nincsen jelentősége.

Fodor Endre tanácsvezető bíró kijelentette: nincs olyan ok, mely alapot adna a megyei bíróság elfogultságának megállapítására. Az, hogy az ötöd rendű vádlott védője esetleg vitatja azt, ami a törvényekben benne van, az egy más kérdés. Amennyiben a jogszabálynak a tartalmát kívánja a védelem megkérdőjelezni, erre más fórumokon van lehetőség.

Sándor László felmentését kérte kirendelt védői feladatai alól. Hogy van ehhez joguk? 19 éve azt gondolta, hogy a köztársaságban megbízhat. És most kell lássa egy Zuschlag-ügyben, egy bábszínházban, hogy én hülye vagyok?! Nem volt más lépésem, elegem lett! – jelentette ki.

(hírTV, MR)