Kerestük Bocskai István, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatóját, ám lapzártánkig nem reagált megkeresésünkre. Egy korábbi nyilatkozatában azt állította, szakmai okok miatt váltak meg a lap vezetőitől. A tárca illetékese szerint nem kellett jelentést írnia az újságíróknak, a rendezvényekről szóló beszámolók esszenciája a pártatlan tájékoztatás érdekében jelent meg a lap hasábjain.

A pártállami időszak módszerei köszönnek vissza a Honvédelmi Minisztériumnál, jelentéstételre kötelezték a tárca hetilapjának munkatársait különböző politikai pártok rendezvényeiről. Simicskó István, a Honvédelmi Bizottság fideszes alelnöke szerint Gyurcsány Ferenc kormányfőnek döntenie kell, azonosul-e minisztere módszereivel, vagy elutasítja azt. Ha nem ért egyet a történtekkel, akkor búcsúzzon el Juhász Ferenctől.

Cenzúrázzák a jövőben a tárca fórumát is. A Honvédelmi Minisztérium internetes oldalának biztonságossá tételét sürgette Havril András vezérkari főnök azután, hogy óriási botrányt kavart Farkas Roland százados levele, amelyben leírta az Afganisztánban szolgáló misszió felszerelésének hiányosságait. A hétvégén a felhasználókat a következő üzenet fogadta a tárca honlapján: a fórum ideiglenesen szünetel, ám egy megadott címre bárki elküldheti levelét. Vagyis innentől kezdve csak cenzúrázott információ kerülhet a közvélemény elé. Holott az adófizetők pénzéből tavaly éppen a HM költhetett el a legtöbbet, naponta megközelítőleg egymilliárdot. Hogy ezt mire használták, csak sejthetjük. Eddig. Miután Farkas Roland karrierjét feláldozva leírta, milyen körülmények között szolgáltak Afganisztánban, a fórum megszűnik.

O. L.