Előbb az MSZP nőtagozatának ülésén, majd a párt 15. születésnapján tett botrányos kijelentéseket Gyurcsány Ferenc. A szocialista kormányfő a nőtagozat megbeszélésén Orbán Viktort támadta, többek között azzal vádolta, hogy visszasírja a Kádár-rendszert, később pedig megjegyezte: a Fidesz elnökének három lehetősége van a költségvetéssel kapcsolatban. Vagy elárulja, szerinte honnan vegyen el pénzt a kormány, vagy mondja meg, ha úgy véli, adót kell emelni, harmadik út pedig az, hogy "fogja be a száját akkor, amikor a költségvetés világáról beszél".

Ugyanezen a napon rendezték a szocialista párt 15. születésnapját. Itt Hiller István kultuszminiszter, pártelnök Gina Lollobrigida híres olasz színésznő életkorán viccelődött, amikor azt mondta, "nem öreg, csak tapasztalt". Mindez apróság volt Gyurcsány Ferenc kijelentéséhez képest, amit a kormányfő a döntetlennel zárult Szaúd-Arábia-Magyarország labdarúgó-mérkőzés kapcsán tett:

– Én azt gondolom, hogy a focisták között, a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halálmegvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen, és ilyen esetben a döntetlen idegenben, ez egy fantasztikus eredmény – jegyezte meg Gyurcsány.

Mondataival nemzetközi bonyodalmat váltott ki, a szaúdi követség például jegyzékben tiltakozott a kijelentés miatt. A sértő szavakkal egyébként a szocialista kormányfő címlapra került egy szaúdi angol nyelvű napilapban, emellett idézte őt egyebek mellett a bahreini Gulf Daily News, az amerikai Fox News, ABC News és NBC televíziótársaság, a kétmilliós példányszámú USA Today napilap, a Washington Times, a Chicago Sun Times, a BBC internetes kiadása, a SME szlovák napilap, az economist.com honlap, sőt a Jerusalem Post is. Nem volt ilyen alapos a Magyar Távirati Iroda, amelynek tudósításából kimaradt az ominózus mondat, s csak azután idézték a kormányfő szavait, miután a sajtóban már napvilágra került a kijelentés.

– Az Országos Rádió és Televízió Testülethez fordulunk, mivel az MTI megpróbálta eltussolni Gyurcsány szavait, s késve adta ki a Fidesz sportszekciójának közleményét is – mondta lapunknak Révész Máriusz, a Szövetség szóvivője. – A kormányfő kijelentésével kapcsolatban egyébként az a minimum, hogy Gyurcsány Ferenc bocsánatot kér. Európai demokráciákban egy ilyen mondatba akár bele is bukhat egy politikus. Zuschlag János MSZP-s képviselő is egy rasszista vicc miatt kényszerült lemondásra.

Révész Máriusz szerint Gyurcsány Ferenc az utóbbi időben tett kijelentései – Medgyessy nyelvbotlásaival szemben – nem tekinthetők csupán elszólásnak.

– A szaúdi focistákról vagy az Orbán Viktorról tett kijelentésekhez hasonló mondatok Gyurcsány énképéből, habitusából, világszemléletéből adódnak. Sajnos nem érzi, hogy szavainak kormányfőként már súlya van – tette hozzá Révész Máriusz.

(bándy)