A 2004. év második hónapja különleges, mert a szökőév okán egy nappal hosszabb, így az év nem 365, hanem 366 napos. Négyévenként ezzel az egy nappal hozzák be azt az órát, amit évente – 365 nappal számolva – elvesztünk. Négyszer hat óra tesz ki, 24 órát, vagyis egy napot. Az igazi szökőnap 24-e, Julius Caesar is ekkorra tette be a szökőnapot a róla elnevezett Julián-naptárba. A legtöbb kalendáriumba beírták, hogy 24-e szökőnap, de van olyan naptár is, ahol 29-ére írták a szökőnapot. Az előbbi esetben a névnapok „eltolódnak” egy nappal, így a Mátyások, a Gézák és az Elemérek kétszer is ünnepelhetnek. Akik február 29-én születtek, csak négyévente ülhetik meg születésnapjukat, igaz, lassabban „öregszenek”.

Időjósló nap Gyertyaszentelő Boldogasszony, február 2-a. Ezen a napon szentelik meg azokat a gyertyákat, amelyek a bölcsőtől a koporsóig elkísérik a hívő embereket. De ezt a gyertyát gyújtották meg valaha, ha zivatar közelgett, elhárítva a villámcsapást. Az egyház Mária tisztulását ünnepli február 2-án. A tél hosszát igyekeznek kifürkészni a medvepróbával. A néphit szerint Gyertyaszentelő napján előbújik a medve odújából, és ha süt a nap, megijed az árnyékától, visszamegy, mert még negyven napig hideg lesz. Érdekes, hogy más vidéken a borz kibújását figyelik hasonló céllal.

Balázs püspök Örményországban élt a III. században, legendája szerint egy özvegyasszony halszálkától fuldokló fiát mentette meg. Ennek emlékére szokás a Balázs-áldás – február 3-án -, amit némely vidéken „toroknyomásnak” vagy „torkoskodásnak” is neveznek. Torokfájás ellen tartják foganatosnak a Balázs-napon szentelt almát és bort. Szép középkori szokás a balázsjárás. Iskolás gyermekek házról házra járva adományokat gyűjtöttek és iskolásokat toboroztak. A mai problémákat látva talán nem ártana felújítani ezt a hagyományt. A legrégebbi balázsjáráskor mondott szöveg 1650 körülről ismert. A Balázs-nap február 3-a.

Veronika napját – február 4-e – a tél leghidegebb napjaként tartják számon. Veronika kultusza a középkorban bontakozott ki, ő volt az a nő, aki kendőjét nyújtotta a keresztjét cipelő Jézusnak. Ma a kendőt Rómában őrzik és a nagyhéten a Szent Péter-bazilikában felmutatják. Veronika a varrónők patrónusa.

Házi férgek irtására alkalmas nap február 5-e, Ágota napja. A Délvidéken körülsöprik az ólakat és a házakat, elriasztva a férgeket.

Sokféle szokás kötődik Bálint-naphoz. Az ekkor – február 14-e – ültetett facsemete hamarabb erősödik meg. A madarak is főszereplők, állítólag ekkor választanak párt a verebek, a visszatérő vadgalambok pedig kora tavaszt jósolnak.