Ezen rendezvény, az Országos Tudományos Diákköri Konferencia 11. szekciója, amelyben a nevezett 250 művészeti hallgató, az ország 14 felsőoktatási intézményéből, a legkülönfélébb kategóriákban mérkőzik meg egymással.

A rendezvény három napja alatt a hallgatók 21 versenykategóriában indulhatnak és védhetik meg műalkotásaikat. A kategóriák a zene, képzőművészet, művészetelmélet és mozgókép témaköreiből kerülnek ki.

2009-ben olyan nagyszámú, 250 érdeklődő jelezte részvételi szándékát – a 2007-es 147-tel szemben -, hogy a meglévő kategóriákat ki kellett bővíteni. Ez is azt mutatja, hogy a konferencia népszerűsége évről évre növekszik. Mindemellett a Magyar Képzőművészeti Egyetem közel 600 érdeklődőre számít a verseny és kiállítás ideje alatt, akik az egész napos rendezvény programjain látogatóként részt kívánnak venni.

A kétévenként megrendezésre kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), a legkiválóbb egyetemisták és főiskolások tudományos eredményeinek bemutatási lehetősége. Az utóbbi országos konferenciák adatait figyelembe véve, 3500-4000 hallgató nevez a konferencia jelenlegi 16 szekciójába. Az OTDK-kat az Országos Diákköri Tanács, az Oktatási és Kulturális Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia védnökségével, a felsőoktatásban érintett minisztériumok és országos hatáskörű intézmények erkölcsi, anyagi támogatásával szervezi, egyre növekvő társadalmi nyilvánosság mellett.