1.

Királyok Királya – A háromszoros Oscar-díjas Rózsa Miklós zenéjével
M5 – április 7., péntek 18:50

Heródes királyságát komoly veszély fenyegeti. Nem csak Pontius Pilátus hatalma gyengíti a tekintélyét, hanem egy rongyos próféta egyre növekvő népszerűsége is. Názáreti Jézus és tanítványai félelemmel töltik el a Rómához hű uralkodókat, akik a gyilkosságtól sem riadnak vissza, hogy megállítsák a számukra kedvezőtlen folyamatokat.

Hirdetés

2.

A feltaláló –  Az elkötelezettség és a „csepp” története
M5 – április 7., péntek 21:00


Gáspár Tibor nagyszerű alakításában Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét láthatjuk. Miközben érzelmekben gazdag jelenetekben követi a Béres Csepp megszületésének érdekfeszítő, pergő eseményeit, a kutató hatalommal vívott, megalkuvást nem tűrő harcát, objektív látleletet is nyújt a hatvanas-hetvenes évek Magyarországáról, a szocializmusról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról és intrikákról.

3.

Egy éj a Szent Péter Bazilikában – Ismeretterjesztő- és dokumentumfilm

M5 – április 7., pének 20:00

A Szent Péter Bazilika, mely a világ legnagyobb és leglátogatottabb székesegyháza, éjjelente bezárja kapuit, és kicsit megpihen. Alberto Angela és stábja éppen ebben az időszakban nyer bebocsátást falai közé, hogy végigkalauzolja nézőit olyan helyeken, ahova nem vagy csak ritkán engednek be látogatókat. Miközben számos ismeretet szerzünk az épület történetéről, megjelennek az alkotók is, a tervezésben, építésben és díszítésben résztvevő tudósok, művészek és mecénásaik.

4.

Klára és Ferenc – A szeretet köteléke

Duna – április 7., péntek 22:20

Fabrizio Costa monumentális filmje Assisi Szent Klára alakját hangsúlyozva, párhuzamosan mutatja be a két ragyogó assisi szent, Klára és Ferenc életútját. Megjelenik a szentföldi utazás elbeszélése és az egész világon elterjedt, népszerű karácsonyi hagyomány, az első élő betlehemi játék. A történet rávilágít Klára és Ferenc csodálatos találkozására és életük összefonódására egy olyan kötelékben, amely egyesíti őket a szeretetben.

5.

Kard és kalács – A Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon

M5 – április 8., szombat 15:35

Hajdúdorogon, a helyi görögkatolikus hagyományokhoz hűen, ifjú, nőtlen, fegyveres férfiak – az úgynevezett Krisztus katonák – őrzik a helyi templomban Jézus Krisztus jelképes sírját. A fiatalok önkéntes szolgálata nagypéntektől, a nagy alkonyati zsolozsmától, húsvétvasárnap az ünnepi szentliturgia végéig tart. A Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén helyet kapott hagyomány a fiatalokat összetartó közösséggé kovácsolta a férfias szolgálattal. A dokumentumfilmet az Örökségek útján című sorozat részeként látható.

6.

Napfivér, Holdnővér – A 100 éve született Franco Zeffirelli ikonikus filmje

Duna – április 8., szombat 20:50

A fogságból megszökött, betegséggel küszködő Francesco megvilágosodik, felfedezi az élet olyan apró örömeit, mint a madarak éneke. Ennek hatására szakít korábbi életével, és családját elhagyva Istennek szenteli életét. Kolduló szerzetesként, a saját kezével épít templomot. Francescónak és tanainak egyre több követője akad.

7.

Toldi – A mozifilm – Jankovics Marcell utolsó alkotása

Duna – április 9., vasárnap 21:00

Arany János elbeszélő költeményének hőse, Toldi visszatér a képernyőre. A Toldi című animációs sorozat tavaly őszi premierje után, az egészestés film televíziós bemutatója is a Dunán lesz, a Magyar filmek vasárnap este című sorozatban. Az MTVA felhívására és támogatásával megvalósuló alkotás a Kecskemétfilm stúdiójában készült több mint háromévnyi munka eredményeként. A figuraterveket és a forgatókönyvet Jankovics Marcell, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, grafikus készítette, aki a film rendezője is volt, Csákovics Lajossal közösen.

8.

A leleményes Hugo – Scorsese családi filmje

M2 Petőfi TV – április 9., vasárnap 21:15

Órás apja halála után iszákos nagybátyja veszi magához a kis Hugót, aki azonban eltűnik. Az árva fiú titokban javítgatni kezdi a pályaudvar óráit, vigyázva arra, nehogy elcsípjék, mert akkor a felügyelő lelencházba küldheti őt. Hugo szabadidejében egyetlen örökségét, a különös gépembert próbálja működésbe hozni, mivel meggyőződése, hogy az apja üzenetét hordozza. A Brian Selznick regényéből készült, Martin Scorsese nevével fémjelzett film öt Oscar-díjat kapott. Az operatőri munkára, művészeti rendezésre, vizuális effektekre és a hang használatára kapott elismerést.

9.

Magyar Passió – Egy alkotás a kitartásról

Duna – április 9., vasárnap 22:50

Az 1950-ben játszódó film történetében Leopold atya azért küzd szerzetestársaival, hogy a háború után újjáéledő országban a ferences rendet ismét felvirágoztassa. Kezdetben a kommunista hatalom nem akadályozza őket tevékenységükben, még a háborúban elrejtett kegytárgyaikat is visszakaphatták. Ez a „békés” állapot nem tart sokáig. Leopold atyát koholt vádak alapján letartóztatják és hogy megtörjék, kegyetlen kínvallatások alá vetik. Volt diákját, a vallásnak hátat fordító, a szocialista rendszerben hívő fiatal tisztet, Keller főhadnagyot – Fjodorov őrnagy parancsára – bízzák meg a beismerő vallomás kikövetelésével. Az atya kitartása, ellenállása azonban mindent megváltoztat.

10.

Ne félj! – Egy barátság története

Duna – április 10. hétfő 22:15

Az ellene elkövetett 1981-es merénylet után II. János Pál pápának nagyobb szüksége van a pihenésre és feltöltődésre, mint valaha. Egy kis eldugott helyet keresnek neki, távol mindentől és mindenkitől, ahol csak a testi felépülésére és a a lelki békéje visszaszerzésére, az elmélyülésre, az imára konvcentrálhat. Így esett a választás Zaniék Alpokban lévő menedékházára. Az ifjú Lino, akit a hegyek neveltek fel és tapasztalt hegymászó illetve síoktató, vigyázza a Szentatya minden percét, és lassanként egy életre szóló barátság alakul ki köztük.

A film Lino Zani “Szent volt, ember volt” – II. János Pál rejtett élete című könyve alapján készült.

+1

Álom luxuskivitelben – Bűbájos film Audrey Hepburnnel

Duna – április 10., hétfő 14:10

A klasszikus romantikus vígjáték hősnője Holly Golightly, aki a züllött New Yorkban önmagát és a nagy őt keresi. Adakozó kedvű kísérőkben és hóbortos partikban nincs is hiány, épp csak érzelmeknek van szűkében. Mindaddig, amíg bele nem habarodik egy ágrólszakadt, sikertelen íróba.

A nagysikerű novellát Blake Edwards álmodta filmre Audrey Hepburnnel a főszerepben. A humoros és gondolatébresztő film valóságos díjesőben részesült 1962-ben.

Korábban írtuk