Fotó: Budakeszi Vadaspark
Hirdetés

Az interjúból megismerhetjük Salamont és a mosómedvéket is közelebbről:

„Salamonnak hívnak, mosómedve hím vagyok. Ha jól számolom, akkor 10 éves vagyok, ami a mosómedvéknél már nagyon nagy szó, hiszen a természetben általában 5-6 évig, állatkertekben pedig 10-16 évig élünk. Egyébként a nevünk eléggé megtévesztő, mert a koszos zoknik kimosását sosem vállalom és a medvékhez sincs közöm. A mosás kizárólag onnan jöhet, hogy ügyesen találok táplálékot a vízben. Egyébként a mosómedvefélék családjába tartozom, mint az ormányosmedve vagy a kispanda. Családunk kizárólag Amerikában őshonos, Európába és Ázsiába betelepítéssel kerültünk.”

Salamon különleges trükkjeivel hívja fel magára a figyelmet:

„Nem nagyképűségből mondom, de elég különlegesnek számítok a vadasparki lakók között. Elképesztően gyorsan tanulok, jól alkalmazkodom, barátságos, mindig lelkes és kíváncsi természet vagyok. Ráadásul a szuper trükkjeimmel mindig mosolyt csalok a gyerekek és a felnőttek, meg persze a gondozóim arcára is. Ráadásul Magyarországon tudomásom szerint más mosómedvéket nem is tanítanak, ezért mosómedve-trükkökért a Budakeszi Vadasparkba kell ellátogatni.”

Korábban írtuk

Fotó: Budakeszi Vadaspark

„Gondozómmal, Jóba Katival szinte minden nap gyakorlunk. Érdekesség, hogy velem felnőtt koromban kezdett el foglalkozni, az előző helyemen még nem jártam állatsuliba. Mivel a fajomra jellemző a tanulékonyság, ezért én is hipp-hopp megtanultam különböző trükköket.

Tudok például olyat, hogy követem és az orrommal megérintem a target botot. Mivel ez már jól megy, ebből Katival csináltunk egy mosómedve-táncot. A koreográfiában láthattok szlalomozást, nyolcasokat, két irányba forgást és az ún. alagút elemet, ahol a gondozóm két lába között követem a target botot.

A látványetetéseknél pedig azt szoktuk bemutatni, ahogyan az elemózsiát keresem a vízben.

Ott van még a szelektív hulladékgyűjtés is. Persze kis túlzással… A műanyagot nem tudom megkülönböztetni mondjuk a papírtól, de kiválóan teszem őket egyik tálból a másikba.

Van egy labdám is, amibe jutalomfalatot szoktak nekem elrejteni. Ezt addig kell gurítanom, amíg ki nem esik belőle a finomság. Ha jól tudom, ilyet a hollók is tudnak csinálni.

Gyűjtést indítottak egy új mosómedve-kifutóra, mert Salamon kinőtte a mostanit. Az új kuckóban Salamon többet tudna játszani, pihenni, és sokkal természetesebb körülmények között tudna találkozni a látogatókkal.

A gyűjtés részleteiről ITT olvashatnak.

Fotó: Budakeszi Vadaspark